Dan Općine i Župe Ravna Gora obilježen otvaranjem radova na izgradnji nove školske sportske dvorane te svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Ravna Gora

Dan Općine i Župe Ravna Gora obilježen otvaranjem radova na izgradnji nove školske sportske dvorane te svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Ravna Gora

U utorak, 15. listopada 2013. godine, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća za sve pokojne mještane ispred centralnog križa na mjesnom groblju Ravna Gora, započelo je obilježavanje Dana Općine Ravna Gora, koji se slavi uz blagdan Župe, odnosno sv. Terezije Avilske, zaštitnice ravnogorske župe. Tom prigodom održana je i koncelebrirana sveta misa.

Središnji događaj programa proslave Dana Općine i Župe, osim svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Ravna Gora, svakako je bilo i otvaranje radova na izgradnji nove školske sportske dvorane pri OŠ “Dr. Branimira Markovića”. Riječ je sportskom objektu vrijednosti približno 9,8 milijuna kuna, sa 882 m2 korisnog prostora i pokretnim tribinama s oko 250 sjedećih mjesta. Prvi veliki stup buduće školske sportske dvorane, uz pomoć teške dizalice i radnika GP “Krka” – izvođača radova, postavio je župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina. Iva Bolf, učenica šestog razreda OŠ “Dr. Branimira Markovića” iz Ravne Gore, prerezala je vrpcu nakon čega su brojni gosti i uzvanici obišli građevinski teren. Ovoj svečanosti nazočio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, njegov zamjenik Saša Zelenika, zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanja Primorsko – goranske županije Edita Stilin, načelnik Općine Ravna Gora Anđelko Florijan, direktor GP “Krka” Josip Purić te brojni drugi gosti i uzvanici. Uvod u središnji dio svečanosti proslave Dana Općine i Župe Ravna Gora bio je pozdrav učenika OŠ “Dr. Branimira Markovića” uz nastup pjevačkog zbora “Brezice”. Sve nazočne pozdravila je i ravnateljica Osnovne škole Nada Ivančić, a Općinski načelnik Anđelko Florijan istaknuo je uvjerenje kako će prva ravnogorska prava školska sportska dvorana znatno pridonijeti razvoju sporta koji na ovom području već ima niz zapaženih rezultata. Župan Komadina naglasio je kako će dvorana biti mjesto ne samo razvoja sporta, već i društvenog života te kako u sufinanciranju njene izgradnje, uz državu i lokalnu samoupravu, sudjeluje i Županija. Ministar Jovanović korist od novog objekta vidi i u jačanju ravnogorske turističke ponude, ali i u stvaranju temelja odgajanja što zdravijih generacija.

Svečanost proslave oko 13,00 se sati preselila u Dom kulture Ravna Gora gdje se održala svečana sjednica Općinskog vijeća. Na poziv se odazvao veliki broj osoba iz javnog života Hrvatske i Primorsko – goranske županije, gradonačelnika i načelnika susjednih gradova i općina, vijećnika, predstavnika udruga, javnih institucija i gospodarstvenika. Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Loren Kolenc, a potom se prisutnima obratio i načelnik Općine Ravna Gora Anđelko Florijan koji je tom prigodom govorio o aktualnim zbivanjima i projektima koji se trenutno realiziraju te podsjetio na 20. obljetnicu ustroja Općine Ravna Gora. Zahvalio je dosadašnjim načelnicima na doprinosu koji su dali na unapređenju ukupnog života stanovništva u proteklih 20 godina. Također je istaknuo dobru suradnju s Primorsko – goranskom županijom i Vladom  RH  kroz resorna Ministarstva. „Najveću pomoć dobili smo kroz Zakon o brdsko planinskim područjima koji je donesen 2002. godine i koji je konkretno našem proračunu bio stalni izvor sredstava od blizu 2.000.000,00 kuna. Budući da imamo saznanja da će Zakon egzistirati samo do kraja ove godine zbog ulaska RH u EU, nadamo se da će Vlada donijeti neki  bolji ili barem sličan zakon koji bi i dalje bio na pomoći Općinama Gorskog kotara, kao što primjerice otoci imaju Zakon o otocima. Ukoliko se to ne dogodi, naš proračun biti će manji za 1.500.000,00 kn do 2.000.000,00 kuna, a bez tih sredstava biti će vrlo teško ostvariti i najmanje projekte u Općini“, rekao je Općinski načelnik Općine Ravna Gora. U nastavku je istaknuo projekte koji su realizirani, ali i one čija je realizacija započeta te će biti nastavljeni tijekom idućih godina. Na prvo mjesto stavio je projekt izgradnje školske sportske dvorane te naglasio kako se otvaranje radova na izgradnji iste odužilo zbog neozbiljnosti izvođača radova tvrtke Mešić com d.o.o. iz Zagreba, koja je na prvom natječaju dobila posao izgradnje dvorane, a nakon toga odustala. Drugi važan projekt je izgradnja sustava javne odvodnje koji se provodi u suradnji s Komunalcem d.o.o. iz Delnica. Ovako važan projekt ne bi bilo moguće realizirati bez pomoći Hrvatskih voda koje su iz naslova programa zaštita voda sudjelovale u tom projektu. Budući da je do sada izgrađen veći dio kolektora, ove godine započeta je izrada projektne dokumentacije za pročistač kako bi se pristupilo njegovoj izgradnji, a izvedeni kolektori stavili u funkciju. Budući da su imovinsko pravni odnosi na trasi budućih kolektora (koji još nisu izgrađeni) riješeni, potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju za kandidiranje prema EU fondovima. U suradnji s Hrvatskim vodama izgrađen je glavni cjevovod vodoopskrbnog  sustava  za  mjesto  Stara Sušica. Završetak tih radova s izradom priključaka za domaćinstva planira se za kraj 2014. godine. Hrvatske vode također su se uključile i u sufinanciranje izrade kanala u kameno betonskoj oblozi te na kraj tog kanala izradile malo jezero koje sprečava plavljenje okolnih parcela.

Vrlo važan projekt kojeg Općina Ravna Gora sufinancira u suradnji s Državnom geodetskom upravom je projekt preoblikovanja nove zemljišne knjige za dio k.o. Divjake,  u površini od 1074 ha koji pripada Općini Ravna Gora.  Radovi koji su bili ugovoreni u potpunosti su i izvršeni te spremni za početak izlaganja novih podataka u kojem se rješavaju imovinsko pravni odnosi, odnosno utvrđuju stvarni vlasnici. Stavljanjem nove zemljišne knjige u funkciju, Općina Ravna Gora imala bi cijelo svoje područje pokriveno novom zemljišnom knjigom i novim digitalnim planovima budući da je isti postupak za k.o. S. Sušicu, S. Laz i Ravnu Goru provela ranijih godina.  To je vrlo važno jer bez sređenih podataka neće biti moguće kandidirati projekte prema EU fondovima.

Tijekom 2013. godine izvedeno dosta radova u poboljšanju infrastrukture i uljepšavanju mjesta, kao što su: uređenje staza na groblju u Ravnoj Gori, izmjena pokrova na mrtvačnici u Ravnoj Gori, izrada kolektora za javnu odvodnju i uređenje Ulice Ivana Mažuranića s novim asfaltom, izgradnja novog vodoopskrbnog sustava u Staroj Sušici, novi asfalt sloj u ulici Čiće. Nastavilo se i s uređenjem dječjeg igrališta u centru mjesta, financiranjem mladih u izvannastavnim programima škole i financiranjem programa najmlađih kroz radionice u ravnogorskoj knjižnici. Općina Ravna Gora i ove je godine sufinancirala nabavu školske opreme za polaznike prvog razreda Osnovne škole. Ove godine također se krenulo  u nabavku navalnog vatrogasnog vozila za DVD Ravna Gora, a kojeg će u jednom dijelu sufinancirati i Vatrogasna zajednica PGŽ –a. Na Starom Lazu nastavljeni su radovi na uređenju Doma kulture. Također je nastavljena i izrada Urbanističkog plana uređenja za vikend naselje „Kupjak“ i UPU-a za ugostiteljsko – turističku zonu „Suhi vrh“ u Ravnoj Gori.

Na kraju svog izlaganja Općinski načelnik istaknuo je kako Općina redovito financira i programe 26 udruga koje djeluju na području općine Ravna Gora, a odgovarajuća  sredstva izdvajaju se i za socijalni program.

Nakon Općinskog načelnika prisutnima se obratio župan Primorsko – goranske županije. Općinskom vodstvu te svim mještanima Ravne Gore čestitao je Dan Općine obećavši daljnju pomoć Županije u vrednovanju potreba Gorskog kotara. Čestitkama se pridružio i ministar Željko Jovanović, a u ime goranskih gradova i općina obratila se zamjenica delničkog gradonačelnika Katarina Mihelčić.   

Obilježavanje Dana Općine i ove je godine bila prigoda da se nagrade pojedinci i udruge/institucije za doprinos koji su dali u promicanju općine Ravna Gora. Godišnja nagrada Općine Ravna Gora za 2013. godinu dodijeljena je Mješovitom pjevačkom zboru “Gimpl” za za postignute rezultate i osvojeno IV. mjesto u drugoj sezoni HRT-ovog glazbenog showa „Do posljednjeg zbora“ te promicanje ugleda Općine Ravna Gora, Gorskog kotara i Primorsko – goranske županije. Godišnja nagrada Općine Ravna Gora za 2013. godinu također je dodijeljena i Trkačkom skijaškom klubu “Ravnogorac” Ravna Gora za iznimne zasluge u razvoju trkačkog skijaškog sporta, doprinosa u razvoju zdravog i sportskog življenja mladih te promicanju ugleda Općine Ravna Gora i Gorskog kotara i izvan njihovih granica. TSK “Ravnogorac” proglašen je najboljim klubom u Republici Hrvatskoj u nordijskim disciplinama, a ove godine također obilježava 20. godina aktivnog i vrlo uspješnog rada. Tom je prigodom u prostoru Doma kulture bila postavljena bogata izložba pehara i medalja Kluba, ali i fotografija s natjecanja i ostalih važnih događanja. Trener Kluba Zoran Skender predstavio je Sportski almanah Kluba za proteklih 20 godina (1993. – 2013.) te istaknuo kako se na taj način nastojalo zahvaliti svima koji su doprinijeli afirmaciji Kluba i razvijanju trkačkog skijanja kao načinu korisnog i zdravog provođenja vremena mladih.

U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća zaslužnim udrugama i pojedincima dodijeljene su pohvalnice te zahvalnice Općine Ravna Gora. Pohvalnice su dobili: Stevo Dragić – za 100 davanja krvi, za izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku, Ivan Herljević – za 101 davanje krvi, za izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku te Serđo Grgurić – za zalaganje i dugogodišnji rad u Kuglačkom klubu „Goranka“ Ravna Gora te promidžbu općine Ravna Gora i Gorskog kotara. Zahvalnice Općine Ravna Gora dodijeljene su Županijskoj upravi za ceste Primorsko – goranske županije za uspješnu suradnju i primjereno održavanje županijskih cesta na području Općine Ravna Gora, Vodnogospodarskom odjelu Rijeka za suradnju i primjereno održavanje vodotoka od štetnih djelovanja voda na području Općine Ravna Gora te Planinarskom društvu “Višnjevica” Ravna Gora za 80 godina postojanja i uspješnog rada te doprinos u razvoju ravnogorskog planinarstva.

Gospodin Damir Jurčević, predsjednik TSK-a “Ravnogorac”, u ime nagrađenih zahvalio se Općinskom vijeću i Načelniku na dodijeljenim  priznanjima te istaknuo kako je dodjela javnih priznanja Općine Ravna Gora  još jedan motiv za kontinuirani nastavak i uspješan rad svih udruga.

Obilježavajući 20 godina ustroja i rada Općine Ravna Gora, Općinski načelnik Anđelko Florijan tom je prigodom, kao znak zahvale za doprinos u obnovi, razvoju i napretku, dodijelio prigodan poklon  i dosadašnjim općinskim načelnicima.

Kulturno – umjetnički dio programa svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Ravna Gora pripremili su učenici OŠ “Dr. Branimira Markovića” te MPZ “Gimpl”.

Skip to content