Župan Zlatko Komadina tijekom obilaska Gorskog kotara posjetio i Ravnu Goru

Župan Zlatko Komadina tijekom obilaska Gorskog kotara posjetio i Ravnu Goru

U srijedu, 5. veljače 2014. godine, župan Zlatko Komadina obišao je Gorski kotar u kojem je zbog posljedica ledene kiše u utorak proglašena elementarna nepogoda za cijelo područje. Obilazak je započeo u Općini Lokve, a zatim je župan posjetio Općinu Mrkopalj, Ravnu Goru i Grad Vrbovsko.

Podsjetimo, župan Zlatko Komadina u utorak je, 4. veljače 2013. sazvao sjednicu Stožera za zaštitu i spašavanje povodom elementarne nepogode prouzrokovane ledenom kišom u Gorskom kotaru. Na sjednici, kojoj su prisustvovali svi goranski gradonačelnici i načelnici, župan je za cijeli Gorski kotar proglasio elementarnu nepogodu.

Jučer, prilikom obilaska Gorskog kotara, župan je Goranima poručio da ostanu u kućama jer sada, kada se led otapa, nastupa opasnost od komada leda koji padaju s krovova kuća i drveća. Situacija na terenu je teška, ali ipak pod kontrolom. Vraća se struja, uspostavlja se opskrba hranom, vodom i čisti se teren. Živi se teško, ali podnošljivo. Na području općine Ravna Gora ledena kiša prouzrokovala je znatna oštećenja i probleme, ali ipak ne tolike kolike na području grada Čabra, općine Fužine, Mrkopalj i Lokve. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina obišao je naselje Stari Laz, Ravnu Goru te na putu za Vrbovsko Staru Sušicu. U raščišćavanju cesta od srušenih grana opterećenih ledenim naslagama i uspostavi normalnog odvijanja prometa na području općine Ravna Gora, poseban doprinos dala je Vatrogasna zajednica općine Ravna Gora uz sudjelovanje pripadnika DVD-a Stari Laz. U raščišćavanju prometnica aktivno se uključilo i šest djelatnika Šumarije Ravna Gora te vlasnik Obrta za prijevoz i trgovinu „Novinc“ iz Ravne Gore s kamionom. Općinski načelnik u kontaktu je s predstavnicima HEP-a – Elektroprimorje Rijeka oko problema s opskrbom električnom energijom, kao i s predstavnicima delničkog Komunalca zbog opskrbe vodom pojedinih dijelova općine. Iako je ledena kiša stala i dalje odzvanja urušavanje zaleđenih stabala, a s krovova i elektroenergetskih vodova padaju velike naslage leda.

Župan je istaknuo je kako bi se situacija u Gorskom kotaru trajno poboljšala ukoliko bi se riješila dva problema. Prvo, Gorskom kotaru trebalo bi omogućiti život od šuma pa je župan predložio udvostručenje šumskog doprinosa. Također je ocijenio da sadašnje stanje u Gorskom kotaru ukazuje na važnost posebnog zakona o Gorskom kotaru, odnosno da stanovnicima Gorskog kotara treba omogućiti da žive od poljoprivrede, šumarstva i onoga što imaju, tako da što više prihoda ostane u tom kraju.

Prethodnih dana ledena kiša uzrokovala je poledicu, rušenje smrznutih grana i stabala na ceste, prekid prometa, opskrbe električnom energijom i telekomunikacija, a dolaskom toplijeg vremena u Gorskom kotaru zbog topljenja leda očekuju se nove teškoće i opasnosti.

Područje Gorskog kotara jučer su obišli i premijer Zoran Milanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predstavnici HEP-a i HŽ Infrastrukture. 

Danas, 6. veljače 2014. godine, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin posjetit će Osnovnu školu dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori. Tema razgovora bit će stanje u osnovnim školama Gorskog kotara, kao i teškoće održavanja nastave uslijed elementarne nepogodne.

Iz ureda predsjednika RH Ive Josipovića najavljeno je da će i on danas obići elementarnom nepogodom pogođeno područje Gorskog kotara. Predsjednik će se susresti sa stanovnicima Crnog Luga, Gerova i Delnica,  županom Zlatkom Komadinom, članovima Stožera zaštite i spašavanja PGŽ te načelnicima i gradonačelnicima goranskih općina i gradova.

Skip to content