Zgrada Općine Ravna Gora dobila energetski certifikat

Zgrada Općine Ravna Gora dobila energetski certifikat

Zgrada Općine Ravna Gora dobila je energetski certifikat kojim je, nakon provedenog energetskog pregleda, svrstana u energetski razred D, sukladno Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada. Obzirom da je zgrada izgrađena 1952. godine, dobiveni energetski razred je zadovoljavajući. Prilikom izrade certifikata u obzir je uzeto da se zgrada nalazi na području kontinentalne klime, a uključeni su i svi ostali klimatski i termotehnički podaci. Procedura izrade certifikata uključivala je energetski pregled objekta, vrednovanje radnji energetskog pregleda zgrade te izdavanje energetskog certifikata s preporukama za ekonomski povoljno poboljšanje energetskih svojstava iste.

Općina Ravna Gora provest će energetski pregled i izdavanje certifikata i za ostale objekte u svom vlasništvu, za što je u Proračunu za 2014. godinu osigurano 20.000,00 kuna. Obzirom da je Općina Ravna Gora Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavila postupak energetskog certificiranja, Fond će navedeni postupak za pojedine objekte sufinancirati u omjeru 60:40.

U Europskoj uniji postupak energetskog certificiranja obavezan je već duži niz godina, a znatno je doprinio regulaciji cijena na tržištu nekretnina i podizanju kvalitete gradnje. Osim što je izrada certifikata zakonska obveza, isti prvenstveno daje i mjerodavnu informaciju o stanju zgrade prema specifičnoj potrošnji energije za  grijanje, a u usporedbi s današnjim standardima.

U prilogu se nalazi energetski certifikat koji je u samoj zgradi Općine i javno izložen, sukladno zakonskim propisima za energetsku certifikaciju.

 

 

Skip to content