Vikend u znaku održavanja centralne svečanosti 7. Festivala starina „Iz bakine škrinjice“

Vikend u znaku održavanja centralne svečanosti 7. Festivala starina „Iz bakine škrinjice“

I ove godine održava se tradicionalni Festival starina „Iz bakine škrinjice“. Riječ je o sedmom po redu Festivalu – manifestaciji za promicanje i očuvanje vrijednosti ravnogorske i goranske kulturno povijesne baštine. Ove godine očekuju nas tematske izložbe starina, starih fotografija, običaja i tradicijskih proizvoda, sajam starina, domaćih proizvoda, ručnih radova i suvenira uz bogatu gastro ponudu, degustaciju tradicijskih i autohtonih delicija, izvornih specijaliteta te održavanje tradicijskih radionica i kulturno zabavnog programa.

Festival je započeo 7. svibnja i trajat će sve do 13. lipnja 2016. godine.

Od 7. do 13. svibnja 2016. u višenamjenskoj dvorani SPC-a „Goranka“ u Ravnoj Gori, učenici prvog i četvrtog razreda OŠ Dr. Branimira Markovića Ravna Gora, sa svojim mentoricama – Gordanom Podobnik i Snježanom Sveticki, pripremili su izložbu radova nastalih u međugeneracijskoj suradnji između učenika i ravnogorskih obrtnika i udruga. Izložba je nosila naziv „Ravna Gora voli šumu-šumska čarolija“.

Ovaj vikend, u subotu, 21. svibnja 2016. godine, očekuje nas otvorenje izložbe slika „Škrinjica vizura“ Ivice Ice Bilandžića – slikara s 45-godišnjim iskustvom i člana Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Otvorenje izložbe bit će u 18,00 sati u višenamjenskoj dvorani SPC-a „Goranka“ u Ravnoj Gori. Izložba će biti otvorena do nedjelje, 29. svibnja, kada u Domu kulture u Ravnoj Gori započinje centralna svečanost Festivala.

U nedjelju, 29. svibnja, s početkom u 10,0 sati u Domu kulture u Ravnoj Gori održat će se sajam starina, domaćih proizvoda, ručnih radova i suvenira, uz bogatu gastro ponudu, degustaciju tradicijskih i autohtonih delicija, izvornih specijaliteta. Bit će tu i edukativnih, kreativnih radionica.

U 13,00 sati započet će kulturno zabavni program, uz nastup polaznika dječjeg vrtića pri OŠ Dr. Branimira Markovića Ravna Gora te polaznika glazbene radionice ravnogorske Osnovne škole. Nastupit će i Dječji pjevački zbor „Brezice“, tamburaški orkestar HKD-a „Gora“, Ravnogorski tamburaši i MPZ „Gimpl“. U 14,00 sati predviđen je nastup gostujućih kulturno-umjetničkih društava i to KUD- a „Palična“  iz Bjelovarsko –  bilogorske  županije, KUD-a „Fran Galović“ iz Koprivničko – križevačke županije, KUD-a „Posavec“  iz Zagrebačke županije te KUD-a „Široka Kula“ iz  Ličko  –  senjske  županije (prvi blok). Oko 15,30 sati održat će se revija narodnih nošnji, a potom u 16,30 sati slijedi drugi blok nastupa kulturno umjetničkih društava i to KUD-a „Seljačka  Sloga“ iz Sisačko  –  moslavačke županije, KUD-a „Sv. Andrija“ iz Zagrebačke  županije, KUD-a „Napredak“ iz Šibensko  –  kninske  županije te KUD-a  i  Etno udruge „Petrovo  Polje“, također iz  Šibensko  –  kninske županije. Tijekom cijelog dana bit će moguć posjet etno imanju „Stara žaga“ obitelji Juretić u Leskovoj Dragi, kao i razgledavanje izložbe Ivice Ice Bilandžića u SPC-u „Goranka“.

4. lipnja 2016. godine (subota) u Domu kulture u Ravnoj Gori održat će se edukativno kreativne radionice za djecu pod nazivom „Mali čuvari baštine“.

Od 4. do 12. lipnja 2016. godine bit će otvorena tematska izložba fotografija i alrauni „Iz škrinjice Vinka Pavera“, autora Marijana Vančine i Diane Šporčić. Izložba će se održati u SPC-u „Goranka“ Ravna Gora, s početkom u 18,00 sati.

12. i 13. lipnja 2016. godine (nedjelja/ponedjeljak) Udruga za promidžbu i očuvanje Gorskog kotara „Plodovi gorja Gorskog kotara“ organizira  edukativno kreativne radionice za djecu pod nazivom „Mali čuvari baštine“, koja će se održati u prostoru Udruge.

Organizatori 7. Festivala starina „Iz bakine škrinjice“ su Turistička zajednica Općine Ravna Gora i Udruga za promidžbu i očuvanje Gorskog kotara „Plodovi gorja Gorskog kotara“.

Općina Ravna Gora, zajedno s Primorsko-goranskom županijom, pokrovitelj je ove tradicionalne manifestacije.

Skip to content