Veliki baštinski festival “Iz bakine škrinjice” oduševio brojne goste i domaćine

Veliki baštinski festival “Iz bakine škrinjice” oduševio brojne goste i domaćine

Pregrštom glazbenog, informativnog i izložbenog sadržaja ravnogorski Festival starina – Iz bakine škrinjice predstavio je svojim posjetiteljima kulturne i baštinske vrijednosti svoga kraja. Treću godinu za redom u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Ravna Gora, lokalnim udrugama i školom, baštinski festival organizirala je Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara čija predsjednica Blažica Sveticki ističe veliko zadovoljstvo odazivom gostiju koji su se došli upoznati sa njihovom baštinom ali im predstaviti i svoju.

 Gosti iz Zagorja i Dalmacije
Po prvi puta, ističe Sveticki na Festivalu smo ugostili goste iz Zagorja i to Varaždinskih toplica i Vidovca te Dalmacije točnije iz Pirovca koji će se predstaviti u izlagačkom i dijelu glazbenog programa. Sve nas veže isti cilj a to je očuvanje baštine i uvrštavanje tradicjiskih vrijednosti u funkciju turizma te ćemo tako nastojati svake godine na Festival dovesti goste iz nego drugog kraja Hrvatske kako bi što bolje jedni druge upoznali, ističe Sveticki koju posebno veseli i to da su Ravnogorci kao domaćini prihvatili Festival starina i osjećaju ga svojim što nam je, kaže, siguran put za njegov nastavak.

 Oduševljenje predstavnika Županije

Da se radi o jednom jako lijepom događaju koji svakako treba posjetiti kazao je i gost Festivala, predstavnik PGŽ-e Berislav Tulić.Tulić je oduševljen organizacijom manifestacije na kojoj je spojena turistička promocija jednog kraja ali i  autohtonih proizvoda. Ovdje sam imao priliku vidjeti koliko je krasnih i autohtonih proizvoda i jako sam zadovoljan da se se ljudi počeli baviti poljoprivredom i da u razvoju njihove djelatnosti sudjeluje naša županija sa svojim poticajima i programima, kaže Tulić uz prijedlog da bi se slične manifestacije trebale odvijati po svim krajevima Gorskog kotara.

 Kulturno umjetnički program
Edukativne prezentacije prožete kulturno-umjetničkim programom

 

Ovogodišnji ravnogorski festival starina otvorile su edukativne prezentacije prožete sa kulturno umjetničkim programom u kojem su nastupili Dječji vrtić i Glazbena radionica OŠ Dr. B. Markovića, Tamburaški orkestar HKD Gora i Folklorna grupa ravnogorske Osnovne škole te Dječji pjevački zbor Brezice. Na prezentacijama posjetitelji su se mogli upoznati sa ravnogorski rječnik Zvonimira Erjaveca čije se tiskano izdanje uskro očekuje, zatim kako se Ravna Gora na Karloni može uklopiti sa projektom Lujizina te što radi novoosnovana udruga mladih Gorskog kotara koja nosi naziv – Yes za Gorski kotar. Okosnicu ovog Festivala činili su osnovci i nihova literarno dijalektalna grupa koja je ispričala Ravnogorska priča o lanu te ravnogorski umirovljenici koji su u replici ravnogorske kuće predstavili stari goranski način života i običaje.

Uprizorenje ravnogorskog sijela Udruge umirovljenika općine Ravna Gora

S ovim našim izložbenim prostorom u malome nedavno smo se predstavili i na manifestaciji Gorani u Metropoli gdje smo od 62 štanda osvojili drugo mjesto, s ponosom nam je kazala predsjednica umirovljenika Jadranka Škiljan. Naš rad između ostalog je baziran na tome da pokažemo posebice turistima kako se mogu ako se hoće sačuvati starine. To je jedan mali segment kako je nekada, po čuvenju starih Ravnogoraca, izgledala jedna soba gdje se odvijao svakodnevni život, plelo, radile se šlape, izrađivali drveni predmeti za kuću i naravno jelo i pilo, istaknula je Škiljan.

Autohtoni proizvodi
 

Sajam starina, igrokaz i koncert
 Kao i u proteklim godinama, u sklopu i ovog ravnogorskog Festivala održan je sajam starina, ručnih radova, domaćih proizvoda i suvenira na kojem su izlagale udruge žena, umirovljenika, ostale udruge očuvanja goranske tradicije, proizvođači autohtonih proizvoda i suvenira iz cijelog Gorskog kotara kao i gosti iz Zagorja i Dalmacije koji su zajedno sa Ravnogorskim tamburašima glazbenim nastupom ispunili razgledavanje štandova.

Goste i domaćine oduševio je večernji program, šaljivi igrokaz “Penezi” u izvedbi Udruge žena Vidovec, a zatim i koncert zborova za pamćenje u kojm su nastupili pjevački zbor “Sveti Juraj” iz Pirovca i MPZ Gimpl – Ravna Gora čime je zatvoren treći Festival starina – Iz bakine škrinjice.

Tekst i fotografije:   www.gorskenovosti.com

 

 

Skip to content