Uspješno predstavljanje Ravne Gore u Zagrebu

Uspješno predstavljanje Ravne Gore u Zagrebu

Na Trgu bana Jelačića u subotu 21. travnja goranska mjesta i općine predstavili su svoju turističko-gastronomsku ponudu, kulturno-umjetničku baštinu te stare zanate, jela i običaje svoga kraja.
Ovo je šesta po redu manifestacija kojom su se Gorani predstavljali u Zagrebu.
Prisutne, Gorane i Zagrepčane, kojih je bilo u velikom broju obišao je i  pozdravio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović s suradnicima. 
Prema riječima gostiju i domaćina organizatora Društva Goranin iz Zagreba, ovo je bio susret i događaj kojim se Gorski kotar dostojno predstavio, a manifestacija je zadržala kvalitetu i kvantitetu prošlogodišnje.
Na ovogodišnje predstavljanje došlo je 60-tak goranskih proizvođača iz devet turističkih zajednica, koji su Zagrepčanima ponudili, domaće nareske, fine sireve, slasne ukusne likere od šumskih plodova i razne druge goranske delicije, dok se, zahvaljujući nastupima goranskih KUD-ova dalo i zaplesati i zapjevati
Ravnu Goru u metropoli su osim ravnogorske Turističke zajednice, koja je nudila informacije o cjelokupnoj ponudi, predstavljali i članovi Udruge «Plodovi gorja», Goranske vunarice i Udruga umirovljenika općine sa slikovitom prezentacijom «Kak je blu prejk u Rauni Gari» u repliki stare ravnogorske kuće, nudivši na kušanje domaće starinske kolače i pozivajući na dolazak u Ravnu Goru. Izniman trud koji su ravnogorski umirovljenici ove godine uložili u predstavljanje u Zagrebu, jer trebalo je sve to ne samo osmisliti već i izgraditi, transportirati, predstavljati.., urodio je nagradom drugoplasiranih za najuređeniji štand.

Svoj kraj su dostojno predstavile i Goranske vunarice prezentirajući bogatstvo ručnih radova od vune i Plodovi gorja nudeći degustaciju šumskog eliksira – likera od borovnice i najavljujući brojna ovogodišnja događanja u Ravnoj Gori i Gorskom kotaru.
Da fešta bude još zanimljivija, pobrinulo se ravnogorsko šahovsko društvo na čelu sa Zdenkom Jurkovićem . Na Banu Jelačiću postavili su veliko šahovsko polje, na kojem se igralo otvoreno prvenstvo Hrvatske u uličnom šahu.
U kulturo umjetničkom programu Ravnu Goru je ove godine sudjelovala Vidica Poljančić, čitajući pjesme na dijalektalnom izričaju iz svoje prve zbirke poezije «Da se ne pozobi Kaj, kej i što».

 

 

Skip to content