Uspješno održan 2. Festival starina “Iz bakine škrinjice”

Uspješno održan 2. Festival starina “Iz bakine škrinjice”

Drugu godinu za redom Festival starina pod nazivom „Iz bakine škrinjice“ u organizaciji Udruge „Plodovi gorja Gorskog kotara“ i Turističke zajednice općine Ravna Gora pod pokroviteljstvom Općine Ravna Gora i Primorsko goranske županije, održan 7. travnja u Ravnoj Gori, opravdao je razloge za pokretanje jedne takve, hvale vrijedne, manifestacije i i polučio više nego dobre rezultate. Cilj festivala je sačuvati od zaborava goranske običaje, tradiciju te upoznati nove naraštaje sa životom dalekih predaka, a sudeći po dosad iskazanom interesu, Festival u potpunosti ispunjava svoju zadaću.

Ovogodišnji ravnogorski susret s prošlošću započeo je otvorenjem izložbe starih fotografija u izložbenom prostoru sportsko poslovnog centra «Goranka» u Ravnoj Gori s temom «Ljudi i običaji». Na vidjelo su izvučeni segmenti foto baštine sa željom da se prikaže što se kroz povijest radilo u ravnogorskom kraju, kako su se odijevali, kako se zabavljali… Fotografije su prikupljene iz baštine obitelji Burić, Vizjak,  Kruljac, Ivančić, Poljančić, Svetličić, Podgornik, Janeš, Vančina, Dasović, Novinc…
Fotografije obuhvaćaju razdoblje od 1900. godine sve do današnjih dana i portreta najstarijih žitelja ravnogorskog kraja. Poseban dio izložbe posvećen foto prikazu razvoja sviranja tambure iz razloga što Ravnogorski tamburaši ove godine obilježavaju značajnih 120 godine sviranja u ravnogorskom kraju. Izložba fotografija  bila je postavljena do kraja svibnja kada su ju mogli razgledati svi oni koji su to propustili na dan centralne svečanosti Festivala. Fotografije ravnogorske prošlosti pobudile su interes starijih, koji se još živo sjećaju sada već pomalo zaboravljenih običaja, u foto vremeplovu uživali su i najmlađi, a rado su ju razgledali i gosti koji su tijekom svibnja boravili u Ravnoj Gori. 
Na centralnoj svečanosti „Iz bakine škrinjice“ u ravnogorskom Domu kulture predstavio se  priličan broj goranskih izlagača i gosti iz Zaboka, koji su prikazali tradiciju svoga kraja. U bogatom kulturno umjetničkom programu sudjelovali su i mladi i stari koji svojim djelovanjem obogaćuju društveni život ravnogorskog kraja i čuvaju i oplemenjuju literarnu i glazbenu baštinu. Svih je oduševio nastup djece polaznika ravnogorskog dječjeg vrtića s voditeljicama Helenom Skender, Snježanom Janeš. Članovi recitatorske družine OŠ «Dr. B. Markovića» s voditeljicom Gordanom Podobnik obogatili su doživljaj prošlosti i na dijalektalnim govorima ravnogorskog kraja ispripovijedali kako se nekad živjelo, radilo, kuhalo, a poseban doprinos doživljaju tradicijske glazbe i plesova dali su članovi ravnogorskog tamburaškog orkestra HKD «Gora» i folklorna skupina ravnogorske Osnovne škole s voditeljicom Nedeljkom Poljančić, a za glazbeni ugođaj zaslužni su i Ravnogorski tamburaši,  Mješoviti pjevački zbor «Gimpl” i gostujući Gradski zbor «Gjalski» iz Zaboka, tako da je cijelo popodne i večer bilo vrlo živo uz velik broj posjetitelja koji su ispunili Dom kulture do posljednjeg mjesta.
Pozivu na izlaganje na festival starina odazvale su se goranske udruge za očuvanje baštine: Udruga“Ljubitelja lokvarskih starina“,  „Trbuhovica“ Čabar,  Udruga umirovljenika općine Ravna Gora, učeničke zadruge «Bobovac» Brod na Kupi i ravnogorske «Brezice»,  te brojni goranski proizvođači, obrti i obiteljska gospodarstva pa se tu moglo kušati i kupiti odlične goranske sireve, likere, pekmeze, sokove kao i brojne originalne suvenire, slike, knjige, zidne kuhinjske krpe…  Gosti  iz Zaboka predstavili su zabočku tradicijsku kuharicu i donijeli na kušanje raznovrsne kolače spremljene po starinskim receptima, a domaćini su pripremili degustaciju starinskih jela i suhomesnatih proizvoda rađenih po iskustvima stoljetne goranske tradicije.
Želja svih sudionika i gostiju  je da se i iduće godine nastavi ravnogorsko  putovanje u prošlost kojim organizatori žele potaknuti pričanje priča iz prošlosti kako bi slaganjem prizora iz doba predaka sačuvali vrijednu baštinu ravnogorskoga i goranskoga kraja.

Skip to content