Udruga «Plodovi gorja Gorskog kotara», Turistička zajednica općine Ravna Gora i PD «Višnjevica» Ravna Gora organiziraju 4. Festival starina «Iz bakine škrinjice» koji će se održati od 4. do 12. svibnja 2013.

Udruga «Plodovi gorja Gorskog kotara», Turistička zajednica općine Ravna Gora i PD «Višnjevica» Ravna Gora organiziraju 4. Festival starina «Iz bakine škrinjice» koji će se održati od 4. do 12. svibnja 2013.

Zahvaljujući organizatorima (Udruzi «Plodovi gorja Gorskog kotara», Turističkoj zajednici općine Ravna Gora te Planinarskom društvu «Višnjevica»), kao i pokroviteljima (Općini Ravna Gora i Primorsko – goranskoj županiji) te sponzorima (Trgovini «Krk» i ravnogorskom «Calligarisu»), u subotu 4. svibnja 2013. godine, u Ravnoj Gori se održava četvrti po redu Festival starina “Iz bakine škrinjice”. Riječ je o hvale vrijednoj manifestaciji kojom se  njeguje i promovira baština i tradicija goranskog kraja. Budući da Festivalu prisustvuju i gosti iz drugih krajeva Hrvatske, prilika je ovo da se sklope nova poznanstva, upozna baština drugih regija te ostvari suradnja u pogledu promocije tradicijskih vrijednosti. Ovogodišnji Festival starina započinje otvaranjem izložbe ručnih radova gđe. Marije Vizjak 4. svibnja 2013. (subota) u 19:00 sati u prostorijama SPC-a «Goranka» u Ravnoj Gori. Izložba nosi naziv «Čarolija igle», a gđa. Marija Vizjak i učenice literarno – dijalektalne skupine te Školske zadruge OŠ dr. Branimira Markovića predstavit će svoje uratke. Izložbu je moguće razgledati i u nedjelju (5. svibnja) od 9:00 do 12:00 sati te od 15:00 do 19:00 sati, kao i 6. svibnja (ponedjeljak) od 10:00 do 15:00 sati. U srijedu, 8. svibnja 2013., u 19:00 sati u SPC-u «Goranka» bit će otvorenje tematske izložbe starih fotografija g. Marijana Vančine, pod nazivom «Ulica Kosa kroz stoljeća». Izložba će biti otvorena do nedjelje, 12. svibnja, kada se predviđa planinarski pohod od Lujzijane do Karoline. U 9:00 sati bit će okupljanje u Skradu na Lujzijani. Završna svečanost održat će se u Domu kulture. Program započinje otvaranjem izložbe starina u Domu kulture (postav tradicijske kuhinje i sobe) uz svirku Ravnogorskih tamburaša (oko 10:00 sati), otvaranjem sajma ručnih radova, autohtonih proizvoda i suvenira. U programu je najavljeno i održavanje velikog broja zanimljivih radionica: kućna apoteka, čarolija vune, izrada ekoloških igračaka, ravnogorski govor, slušaonica zavičajnih priča, tkanje, pletenje, kačkanje, štrikanje, šivanje,… Kulturno zabavni program započet će oko 16:00 sati, a nastupit će djeca ravnogorskog dječjeg vrtića, pjevački zbor «Brezice», folklorna grupa, glazbena radionica i literarno recitatorska i dijalektalna grupa OŠ dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore, tamburaški orkestar HKD “Gora”, Davor Grgurić, goranska kulturno umjetnička društva, MPZ «Gimpl», MKD «Ilinden» iz Rijeke te gosti iz Cresa. Cjelodnevno je moguć i posjet etno imanju «Juretić» u Leskovoj Dragi. 

Skip to content