Svečana sjednica uz Dan Općine Ravna Gora

Svečana sjednica uz Dan Općine Ravna Gora

Svečanoj sjednici Općinskog Vijeća povodom Dana Općine Ravna Gora nazočili su brojni ugledni gosti – potpredsjednik Vlade RH Božidar Pankretić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, državni tajnik Herman Sušnik, predsjednik Županijske komore Hrvatske Nadan Vidošević te prof. dr. Ivica Grbac. Sve ih je pozdravila predsjednica Općinskog vijeća Ravne Gore Jasna Škorić, a rođendan Ravnogorcima čestitao je fužinski načelnik Marinko Kauzlarić zamolivši  visoke goste da Goranima i dalje pomažu. Župan Komadina u svom je obraćanju najavio konkretnu pomoć vezanu uz područje Stare Sušice gdje bi trebali niknuti sadržaji vezani uz turizam i poljoprivredu, a ministar Pankretić naglasio je potrebu stvaranja kvalitetnih projekata kako bi se pri ulasku u EU moglo kandidirati za velike količine novca.
Usprkos krizi i činjenici da je do novaca teško doći, u Ravnoj Gori se puno toga radi, bilo je jasno nakon prigodnog svečanog govora ravnogorskog načelnika Anđelka Florijana, koji je u analizi proteklog jednogodišnjeg razdoblja govorio ponajprije o velikim projektima koji traju već nekoliko godina. Jedan od njih je nastavak izgradnje sustava javne odvodnje koji je, u suradnji sa Komunalcem iz Delnica, započet 2007. godine i do sada realiziran s oko 30 posto, a ove su ga godine s 2,1 milijun kuna potpomogle Hrvatske vode. Nastavljena je i rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava u Staroj Sušici, a ti bi radovi, ukupne vrijednost 4,5 milijuna, gotovo trebali biti 2013. godine, rekao je Florijan naglasivši kako je Općina Ravna Gora za ovaj projekt potpisala ugovor o sufinanciranju sa Hrvatskim vodama, Primorsko-goranskom županijom i Komunalcem d.o.o iz Delnica.
Isto tako ove je godine s PGŽ potpisan o sufinanciranju izrade glavnog projekta izgradnje školske sportske dvorane Osnovne škole Dr. Branimira Markovića. Cjelokupni projekt vrijedan je 8 milijuna kuna, a da bi zatvorili financijsku konstrukciju prijavili su ga Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za kandidaturu u EU programu EIB 3. “Nakon razgovora s Josipom Borićem, državnim tajnikom za otočni i priobalni razvoj, dobili smo potvrdu da će projekt biti prihvaćen te da ćemo u slijedećih dvadesetak dana znati kolika će sredstava potpore biti odobrena. Isto tako računamo još na dio sredstava od PGŽ, koja je do sada financirala  projektnu dokumentaciju, dok bi preostali dio osigurala Općina Ravna Gora.”, rekao je Florijan podsjetivši i na vrlo kvalitetan gotovo desetogodišnji rad vezan uz poslove preoblikovanja novih zemljišnih knjige za katastarske općine Ravna Gora, Stara Sušica i Stari Laz. Budući da osim ove tri katastarske općine području Ravne Gore pripada i dio katastarske općine Divjake, krenut će se i u izradu nove zemljišne knjige za to područje, a vrijednost tog posla je 1.8 milijuna kuna i realizirat će se uz financijsku potporu Državne geodetske uprave, rekao je Florijan spomenuvši i niz poslova koji su započeti i kraju privedeni u proteklih godinu dana – 2,5 milijuna kuna vrijedni radovi na cesti D3 kroz Kupjak koji su realizirani u suradnji s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama, uređenje kanala u Kupjaku, Ravnoj Gori i Staroj Sušici, završetak rekonstrukciju zapornice brane za jezero u Staroj Sušici, a projekt za uređenje šetnice oko jezera i staze u parku uz jezero kandidirali smo u Ministarstvu turizma za projekt Zelena brazda, rekao je Florijan zahvalivši svim predstavnicima javnih poduzeća, državnih institucija i Primorsko-goranskoj županiji na angažiranju u rješavanje infrastrukturnih i drugih problema Općine Ravna Gora te izrazivši želju i nadu da ta pomoć i dalje traje.

Godišnje nagrade Općine Ravna Gora
Svečana sjednica Općinskog vijeća Ravne Gore bila je i prilika za podjelu ovogodišnjih općinskih nagrada. Godišnja nagrada dodijeljena je Hrvatskom kulturnom društvu “Gora” za doprinos promicanju glazbene kulture. Pohvalnice Općine Ravna Gora ovom su prigodom zaslužile prosvjetne djelatnice – prof. Mira Jurković, prof. Nedjeljka Poljančić i prof. Žaklina Majetić Mufić, a općinske Zahvalnice za veliki doprinos gospodarskom razvoju dobili su “Ravnogorska pilana” d.o.o. “Calligaris” d.o.o. i “Ravna” d.o.o.

Uz podjelu godišnjih nagrada Općine Ravna Gora najsvečaniji trenutak sjednice nedvojbeno je bilo potpisivanje ugovora o financijskoj potpori Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Ugovor su potpisali potpredsjednik Vlade RH Božidar Pankretić i načelnik Ravne Gore Anđelko Florijan, a 700. 000 kuna spomenutog ministarstva bit će namijenjeno rekonstrukciji dijela vodoopskrbnog sustava u Kupjaku, posla čija ukupna vrijednost iznosi 1,5 milijuna kuna.

Skip to content