Svečana sjednica Općinskog vijeća Ravne Gore

Svečana sjednica Općinskog vijeća Ravne Gore

Povodom Dan Općine Ravna Gora u Domu kulture u Ravnoj Gori održana je svečana sjednica Vijeća u nazočnosti predstavnika gospodarskog, društvenog i kulturnog života Primorsko goranske županije, a nazočne su pozdravili predstavnik PGŽ mr. Ivo Afrić, predstavnik Državne geodetske uprave Marinko Bosiljevac, te u ime goranskih Općina i Gradova Dragutin Crnković.
Anđelko Florijan, općinski načelnik u prigodnom se govoru osvrnuo na rad Općine u proteklih godinu dana spomenuvši prije svega izradu katastra nekretnina katastarske općine Ravna Gora, Stara Sušica i Stari Laz, projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna koji će biti nastavljen i završen izradom katastra općine Divjake, a spomenuti su i neki značajni projekti: 
– Nastavili smo izgradnju sustava javne odvodnje započetog 2007. godine u suradnji s Kolunalcem Delnice, koji je sada izvršen približno 25 posto. Procijenjena vrijednost ove investicije je 25 milijuna kuna, a za navedeni projekt sredstva su osigurana u suradnji s Primorsko goranskom županijom, Hrvatskim vodama i nadležnim Ministarstvom. Nadalje, ove godine je potpisan ugovor  s Primorsko goranskom županijom o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za školsku sportsku dvoranu OŠ «Dr. B. Marković», projekta vrijednog 7 milijuna kuna, koji krajem godine trebao dobiti građevinsku dozvolu. Na žalost u ovoj godini nismo uspjeli riješiti problem rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava u Staroj Sušici zbog nerazumijevanja Komunalca Vrbovsko, jer je ta tvrtka koncesionar izvora koji se nalaze na području naše općine pa bez njihove suglasnosti ne možemo krenuti s radovima. Neke projekte smo uspjeli završiti, a to je uređenje centra Kupjaka s prilaznim cestama i oborinskom odvodnjom u suradnji s Hrvatskim cestama u vrijednosti od 700 tisuća kuna, a nadamo se da ćemo 2011.  godini nastaviti izvođenje radova na drugom dijelu projekta do raskršća skretanja u Ravnu Goru. Također izgrađena su dva potporna zida u ulici I.G. Kovačića u vrijednosti od 300 tisuća kuna, dovršena je sanacija «Čabranove jame» u suradnji s Hrvatskim vodama, rekonstrukcija čajne kuhinje i wc-a u prostorijama mrtvačnice u Ravnoj Gori, obnovljen je spomenik žrtvama fašizma u Kupjaku, obnovljena je rekonstrukcija brane za jezero u Staroj Sušici. Kapitalni projekti Općine ne mogu biti završeni u jednoj godini nego je potrebno više godina za dovršenje kao primjerice za sustav javne odvodnje i takve projekte ne možemo završiti bez pomoći resornih ministarstava i PGŽ.. Za projekt javne odvodnje, u suradnji s Komunalcem Delnice pripremamo dokumentaciju za kandidaturu preko IPARD-a za sredstva iz Europskih fondova. Da bi mogli izvršiti sve planirano za iduću godinu proračun bi trebao biti bar na ovogodišnjem nivou, odnosno 11 milijuna kuna od čega su izvorni prihodi 6 milijuna kuna. Valja spomenuti da iz proračuna za društvene djelatnosti izdvajamo 2,5 milijuna kuna.
Prihodi Općine iduće godine u velike će ovisiti o stanju u našoj drvnoj industriji odnosno o tvrtkama Calligaris i Ravna koje zapošljavaju najveći broj radno sposobnog stanovništva. Proizvodni programi tih tvrtki u potpunosti su izvozni pa nam to daje nadu da će se prije izvući iz krize.
Moram također naglasiti da smo kao Općina zadovoljni što je Primorsko goranska županija kupila nekretnine Zavoda za krumpir u stečaju koje se nalaze u Staroj Sušici, rekao je Florijan naglasivši kako je jedna  od velikih mogućnosti razvoja ovog kraja i turizam pa se u skladu s tim ide u izradu prostorno planske dokumentacije za turističke zone Novi lazi i Suhi vrh te središte Ravne Gore.
Svečana sjednica ove je godine bila u znaku obilježavanja 180 godina Ravnogorske limene glazbe pa je nagradu za životno djelo dobio prof Nevenko Acinger, počasni predsjednik ravnogorskih puhača, a godišnja povelja dodijeljena je KUD-u «Sloga» Ravna Gora, koju je primio Željko Novinc, predsjednik «Sloge». Općinske pohvalnice dodijeljene su HKD «Gora» Ravna Gora  i mladom ravnogorskom skijašu trkaču Ediju Dadiću za iznimne uspjehe u protekloj godini, a zahvalnicu je primio i  predstavnik «Hrvatskih cesta».
I na kraju svečanu sjednicu svojim je nastupom uveličao ravnogorski puhački orkestar promocijom svog trećeg CD-a simboličkog naziva «180»

 

Skip to content