Stara Sušica opet ima svoje zeleno jezerce

Stara Sušica opet ima svoje zeleno jezerce

Nade i želje koje su nam krajem ožujka, kad smo radili tekst o uređenju prostora Starosušičkog jezera, iznosili načelnik Općine Ravna Gora Anđelko Florijan i član Općinskog vijeća Branimir Brenc, polako se obistinjuju. Drugim riječima, nakon petnaestak godina Starosušičani iznova imaju svoje zeleno jezerce!
 Tijekom gradnje naftovoda, a zatim i autoceste Rijeka – Zagreb, ta mala goranska zelena oaza s vremenom je »presahnula« i nestala , no Ravnogorci se nisu željeli pomiriti s time. Uporni zahtjevi upućeni nadležnima urodili su plodom.
Naime, nakon što su, angažirani od strane »Hrvatskih voda«, vrijedni radnici čabarskog poduzeća »Gorangrađevno« uredili, obnovili i stabilizirali korito vodotoka Sušice, jezerce se polako počelo puniti pa već ovih proljetnih dana pruža oku iznimno ugodan prizor još jednog lijepog malog goranskog jezera.
Istina, Starosušičani pamte i više vode u tom malom jezerskom biseru, ali već i ovo za početak je jako puno i predstavlja već i sada atrakciju za svakog tko posjeti starosušički dvorac i Ravnu Goru općenito.
»Kao što smo tada i najavili, vratili smo Staroj Sušici njeno jezero«, govori Anđelko Florijan. »Svi planirani poslovi realizirani su kako treba, a jedino što nam još malo zadaje poteškoće je zapornica kroz koju ipak izlazi vode više no što bi trebalo pa stoga ni vodostaj nije onakav kakav bi trebao biti.
No, i to ćemo vrlo brzo riješiti, a čim osiguramo potreban vodostaj, ići ćemo i u poribljavanje jezerca jer nam je želja da ubuduće to bude dio turističke ponude ovog kraja. Uz to, s druge strane jezera, one prema dvorcu Stara Sušica, uredit ćemo šetnice te i na taj način pojačati turistima zanimanje za ovaj kraj«, rekao je Florijan. 
 Vrlo zadovoljan je i Branimir Brenc, član Općinskog vijeća Ravne Gore, koji je vrlo često na sjednicama Vijeća postavljao pitanja vezana uz uređenje Starosušičkog jezerca: »Ma, već sam pogled na jezero dovoljan je da čovjek bude sretan i zadovoljan. Koliko je meni poznato, mislim da još treba biti napravljen dio poslova vezan uz regulaciju Sušice iznad mosta, na onom dijelu prema vijaduktu.
To je nužno kako bi mještani mogli koristiti zemlju koju tamo imaju. Kraj samog jezerca sada svakako treba urediti okoliš, postaviti klupice i svakako što jače obavještavati turiste da na našem području imaju jedno novo lijepo odredište«, govori Brenc.

Piše Marinko Krmpotić, Novi list, 31.05.2011.

Skip to content