Srpanj u znaku brojnih raznovrsnih događanja

Srpanj u znaku brojnih raznovrsnih događanja

Ovogodišnji srpanj u Ravnoj Gori bio je pun raznovrsnih događanja pa je svatko mogao za sebe naći nešto što bi ga moglo zanimati. Drugi vikend u srpnju u Ravnoj Gori je bilo vrlo živo s obilježjem Dana borovnica, ljekovitog šumskog bobičastog ploda koji je posljednjih godina postao sinonim izvorne goranske gastronomske ponude. Dan borovnica održan je u organizaciji Turističke zajednice općine Ravna Gora i Udruge «Plodovi gorja» pod pokroviteljstvom Općine Ravna Gora  uz mnoštvo raznovrsnih  sadržaja, pa su i oni najzahtjevniji gosti mogli pronaći nešto po svom ukusu.  Ljubitelji biciklizma obišli su prekrasne Ravnogorske zelene staze, a ostali ljubitelji prirode uživali su u šetnji do staništa borovnica. Tog dana Ravnu Goru počeli pristizati gosti iz svih krajeva Hrvatske pa je njih stotinjak nakon degustacije delicija od borovnica pohodilo Javorovu kosu kako bi naučili ponešto o borovnici. Mnogi su prvi put vidjeli kako izgledaju staništa borovnica i nakon usputnog ručnog branja uvjerili se kako je zapravo vrlo teško ubrati neku malo veću količinu sitnih slasnih bobica.  U šetnji izletištem Javorova kosa razgledali su vidikovce i usput umili oči na ljekovitom izvoru Božjem studencu te uživali uz težački zajutrak, prženjem kobasica na otvorenoj vatri. Na glavnom trgu u Ravnoj Gori tijekom dana gosti su mogli razgledati sajam domaćih proizvoda i suvenira, a u večernjim satima nastavljeno je druženje uz nastup poznatih «Gustafa». Tom se prilikom u iznimno ugodnoj i za Gorski kotar začuđujuće toploj ljetnoj večeri na glavnom ravnogorskom trgu u izvrsnoj atmosferi okupilo preko tisuću posjetitelja svih generacija.
Ljubitelji zborskog pjevanja došli su na svoje idućeg dana, u nedjelju 10. srpnja kada su na istom trgu, na otvorenoj pozornici na Međunarodnom koncertu nastupili izvrsni zborovi «Rondo Histriae» iz Pule, Mješoviti pjevački zbor iz Montpelliera, Francuska te domaći MPZ «Gimpl», na oduševljenje brojne publike.  U jutarnjim satima istog dana domaćini su goste iz Francuske i Pule poveli u razgledavanje Ravne Gore s izletom na Javorovu kosu i priču o borovnicama i Božjem studencu tako da su gosti napustili Ravnu Goru prepuni dojmova.
Odlično je bilo i na drugom druženju takve vrste, tradicionalnom 7. po redu Pan festu unatoč činjenici da zbog lošeg vremena i zahlađenja ovo događanje nije bilo moguće održati na otvorenoj pozornici, kako je bilo planirano, već je koncert održan u ravnogorskoj kuglani. U dobroj atmosferi pored domaćih «Gimpla» nastupili su: MPZ Matko Laginja, Klana,  MPZ DVD Drenova, Drenova,  Vokalni ansambl KGU, Delnice i MPZ Fužine. Sam Festival ima etno sadržaj jer izvođači, osim popularnih poznatih skladbi, izvode i izvornu glazbu na domaćem narječju. Na taj se način se organizatori trude očuvati stare goranske napjeve, običaje i tradiciju, ali i tradiciju krajeva iz kojih na dolaze dragi gosti. Festival se održao pod pokroviteljstvom  Primorsko goranske županije i Općine Ravna Gora koje financijski podržavaju program Panfesta. Nositelj i organizator programa Festivala je Mješoviti pjevački zbor Gimpl iz Ravne Gore uz pomoć ravnogorske Turističke zajednice.
Malo drugačije događanje, ali zato ništa manje zanimljivo organizirali su udruga mladih «Mataferčk» i nogometni klub „Goranka“. Naime, u Ravnoj Gori je, 16.07.2011. održan drugi po redu malonogometni turnir  pod nazivom „Ravnogorske ulice“. Ovaj jedinstveni događaj okupio je jedanaest ekipa koje su činili igrači iz „kvartova“ i ulica Ravne Gore, a to su: Ulica dr. Branimira Markovića, Hrvatija, Peyton, Štop, Centar, Bajt, Domska, Školska, Matanovci, Kosa i Jarak. Nakon velike borbe pobjedu je odnijela ekipa iz Ulice Dr.Branimira Markovića, koja je za nijansu bila bolja od drugoplasirane ekipe Hrvatije i trećeplasiranog Peytona te za pobjedu dobila veliki prijelazni pehar koji će narednih godinu dana biti u njihovom vlasništvu. U udruzi mladih ističu kako  je rezultat manje bitan jer je ovaj turnir organiziran u svrhu zabave i druženja, a valja naglasiti da su se svi tako i ponašali i da je ovaj događaj privukao velik broj znatiželjnika, čak i više od očekivanja organizatora, što je za svaku pohvalu. Članovi «Mataferčka» se nadaju da će se ovo zanimljivo druženje svih generacija održavati  i u nadolazećim godinam.  Osim organizatora za održavanje ovog jedinstvenog okupljanja zaslužni su i sponzori: Općina Ravna Gora, Turistička zajednica Općine Ravna Gora, Ravna d.o.o. , Calligaris, Građevinski obrt „Kufner“ , Herljević gradnja ,  Obrt „Kvrga“ i gostionica „Bjelolasica“ jer, kažu, bez njih ovaj događaj ne bi bio ostvariv.

 

Skip to content