Rujan u znaku brojnih raznovrsnih događanja

Rujan u znaku brojnih raznovrsnih događanja

Prvi vikend u rujnu Ravnoj Gori je bilo vrlo živo u znaku sporta i kulturno zabavnih zbivanja. U organizaciji Skijaškog saveza PGŽ i TSK Ravnogorac u subotu se održavao ljetni kup na ski rolerima u sprintu koji je okupilo stotinjak natjecatelja iz cijele Hrvatske. U večernjim satima je pak u Domu kulture održana sjajna kazališna predstava Münchausen,  u maestralnoj izvedbi Vilima Matule.
U nedjelju 4. rujna brojni gosti i zvođači su pohodili Ravnu Goru zainteresiravši se Ravnogorskom pričom o lanu, manifestacijom koja se održala u sklopu Ljeta na Lujzijani i Karolini. Ovom zanimljivom manifestacijom organizatori su odlučili izvući iz zaborava lijepe, sada već pomalo zaboravljene običaje i  pokušati bar u nekom dijelu revitalizirati priču o lanu i naravno predstaviti svima koji to ne znaju ili su zaboravili koliko je lan kvalitetna biljka i za što se sve može koristiti.

Na obiteljskom imanju Plodovi gorja u Ravnoj Gori gosti su imali priliku degustirati jela i pića s dodatkom lana, uz svirku Ravnogorskih tamburaša, a u stručnom dijelu programa organiziran je okrugli stol na temu lana na kojem je svoja istraživanja i rad prezentirala prof Jasminka Butorac iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koja već godinama razvija projekte revitalizacije lana u Hrvatskoj Vrlo zanimljivu prezentaciju podarila je i prof.Dunja Majnarić Radošević -etnolog, viši kustos u HT muzeju u Zagrebu koja je u nizu različitih projekata na očuvanju baštine bila svjedokom revitalizacije uzgoja lana u Sunji, a priču o sadašnjosti proizvodnje lana ispričali su gosti iz Zaklepice kraj Ivanić Grada, obitelj Prodan,  proizvođači lana na čijem štandu se moglo vidjeti raznovrsne proizvode od lana.  Marija Prodan pripovijedala je o tijeku cijele proizvodnje, onako kako se to nekad  radilo i kako to rade danas. Ravnogorska priča o lanu potkrijepljena je čitanjem isječka o kazivanjima o lanu sačuvanim u vrijednom izdanju knjige «Zavičaju», autorice Gordane Podobnik, učiteljice u OŠ Dr. B. Markovića, koja godinama srčano radi na etnološkim istraživanjima i uči djecu vrijednostima baštine svog kraja.  O tome kako se nekad lan obrađivao u Ravnoj Gori pričala je i Vidica Poljančić, koja je svoja je sjećanja između ostalog i vezana na lan prenijela na papir, a pjesma o lanu  na dijalektalnom govoru, koju je tom prilikom pročitala, jedna je od pjesama iz zbirke njenih pjesama koja  je upravo u pripremi za tisak. Na otvorenoj pozornici ispred SPC Goranka pričalo se o lanu uz nastup MPZ Gimpl, Ravnogorskih tamburaša i gostiju iz Primorja KUD-a Žažara iz Zlobina i KUD «Lanterna» iz Kraljevice, a posjetitelji su mogli i razgledati zanimljiv sajam domaćih proizvoda i suvenira na kojem su izlagali goranski proizvođači autohtonih proizvoda, a za posebnu pohvalu su izlagači koji su se potrudili da za Dan lana izrade i lanene suvenire, a to su Ravnogorka Vidica Poljačić i Udruga vunarica iz Mrkoplja. Također,  posebno valja istaknuti i goste iz Zaklepice kraj Ivanić Grada, proizvođače lana na čijem štandu se moglo vidjeti raznovrsne proizvode od lana iz vlastite proizvodnje. 
Drugi vikend u rujnu bio je u znaku osmog Festivala komorne glazbe, koji se tradicionalno održava u Ravnoj Gori, a i ove su se godine na tri koncerta u popriličnom broju još jednom okupili ravnogorski ljubitelji klasične glazbe, ovaj put simbolično u povodu 200-te obljetnice Franza Liszta. Na prvom koncertu (9. rujna) pod naslovom Večer Sakralne glazbe, nastupila je Sandra Bagarić, sopran i Darko Domitrović, klavir  pred mnogobrojnom publikom koja je napunila Crkvu Sv. Terezije Avilske. Drugog dana Festivala u Domu kulture violinist Zdravko Pleše priredio je večer virtuoza Niccole Paganinija, njegovih svih 24 capriccia za violinu solo. Zadnju večer u Domu kulture ljubitelji klasične glazbe u velikom su broju došli poslušati solistički nastup pijanistice Nade Majnarić, a na programu je bila Lisztova druga godina hodočašća posvećena Italiji. Na tom su koncertu tradicionalno nastupili i talentirani mladi muzičari iz Gorskog kotara Tomislav Poljančić, trublja, Doris Mihaljević, klavir i Hrvoje Štimac, harmonika i iznova oduševili vjernu publiku.
Treći vikend u rujnu tradicionalno je u Ravnoj Gori u znaku gljiva pa je i ove godine u sklopu manifestacije Plodovi gorja priređena gljivarska fešta. Za dobrodošlicu učesnici gljivarijade tom su prilikom mogli su kušati gljivarske delicije, namaz od gljiva i štrudlu od vrganja. Iako zbog suše nije u prirodi bilo gljiva u izobilju, tek poneka od svake vrste, bilo je to dovoljno za gljivarsku edukaciju pa je dan za stotinjak prispjelih ljubitelja gljiva protekao u ugodnom druženju u šetnji šumskim proplancima. Istog dana, zahvaljujući lijepom i sunčanom danu velik broj izletnika iz raznih krajeva Hrvatske i čak dva autobusa gostiju iz Italije, okupio se kod bistroa Breza, gdje se tradicionalno pripremala fritaja od vrganja u velikoj padeli, gdje je uz glazbu druženje potrajalo do večernjih sati.
.

 

Skip to content