“Ravnogorska salamijada”

“Ravnogorska salamijada”

 

U sklopu 14. Festivala iz bakine škrinjice 25. veljače 2023. godine u Ravnoj Gori održat će se „Ravnogorska salamijada“ uz pokroviteljstvo Općine Ravna Gora i Primorsko-goranske županije, s naglaskom na suhomesnate proizvode odnosno domaće salame s natjecateljskim karakterom.

U natjecanju mogu sudjelovati proizvođači salama (OPG-i, obrti, poduzeća i fizičke osobe), a moguće je prijaviti više proizvoda ukoliko su bitno različiti (udio specifične vrste mesa veći od 40 %, prisustvo ili odsustvo dimljenja i dr. ). 
U tu svrhu potrebno je popuniti i potpisati prijavnicu uz koju je nužno dostaviti dokaz o veterinarskom pregledu mesa/račun mesnice u kojoj je kupljeno meso, odnosno vlastoručno potpisanu Izjavu (obrazac niže dostupan). Obrazac prijavnice i Izjave može se skinuti na mrežnoj stranici Općine Ravna Gora (http://www.ravnagora.hr).

Uzorke salama moguće je predati osobno ili dostaviti na adresu Općine Ravna Gora, I.G. Kovačića 177, s pratećom prijavnicom i dokazom o veterinarskom pregledu mesa/računom mesnice, odnosno odgovarajućom izjavom.
Predaja salama u svrhu sudjelovanja na natjecanju moguća je do 21. veljače 2023. godine do 15,00 sati.
Potrebno je donijeti/poslati 2 uzorka salame pojedinačne mase najmanje 400 g. Napomena: jedan uzorak je ulog za natjecanje, a drugi će biti plaćen.

Uzorke će ocjenjivati stručna prosudbena komisija sastavljena od educiranih senzorskih ocjenitelja s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a proglašenje pobjednika bit će u subotu 25. veljače 2023. godine.

Na dan manifestacije 25. veljače uzorke salama degustirat će i ocjenjivati i publika pa će se konačnoj odluci najbolje salame pribrojiti i ocjene posjetitelja.

Natjecatelji će dobiti priznanja za salame svrstane u zlatni, srebrni i brončani razred prema osvojenim bodovima, uz naznaku kategorije kojoj salama pripada. Najuspješniji natjecatelji dobivaju novčane nagrade i titule za tri najbolje ocjenjene salame:

1. mjesto + novčana nagrada od 150,00 EUR,

2. mjesto + novčana nagrada 100,00 EUR i

3. mjesto + novčana nagrada od 50,00 EUR.

 

Za sve informacije: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara
                               Kontakt: 098 260 209
                               e-mail: plodovi.gorja@gmail.com

Skip to content