Ravnogorci nastupili na krapinskoj Krijesnici

Ravnogorci nastupili na krapinskoj Krijesnici

U organizaciji Radija Hrvatsko Zagorje već se 14. godina u Krapini organizira Zagorski glazbeni festival pod nazivom «Krijesnica», na kojem se izvode nove skladbe u narodnom tonu i na kajkavskom narječju, a ovogodišnju festivalsku večer Gorani će pamtiti po nečemu vrlo posebnom za Ravnu Goru i Gorski kotar. Naime,   ove godine izvedene su dvije kompozicije na ravnogorskom narječju u izvedbi Ravnogorskih tamburaša i Auswinkl muzikanta, kao predstavnika najzapadnijeg djela «Lijepe naše» u kojem se još govori kajkavsko ili bolje reći «kejkavsko« narječje.
«Ravnogorski tamburaši» su imali čast otvoriti festivalsku večer sa kompozicijom «Ja goranin sam« za koju je tekst i glazbu napisao član sastava Viktor Krepenc , a pjesma je nadahnuta priča o ravnogorskom studentu koji je u Zagreb otišao studirati, ali je ostao živjeti u gradu, no najviše od svega voli doći u svoj rodni kraj i u svoje šume i ponosno ističe da je uvijek u srcu ostao Goranin.
«Auswinkl muzikanti « i Siniša Miklaužić izveli su skladbu «Muzikanti vu turizmu« za koju je glazbu napisao Siniša Miklaužić, tekst na ravnogorskom i zagorskom narječju Snježana Šoštarko i Nenad Poljančić , a pjesma govori o turistima u Gorskom Kotaru i Hrvatskom Zagorju.
Inače, na «Krijesnici» je izvedeno 20 kompozicija u izvedbi Zlatka Viteza, Anje Šovagović, Đuke Čajića, Jasne Doležal , Mirka Bačića u pratnji Tamburaškog orkestra Hrvatske radio televizije, pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda . Nastupili su i sastavi Kavaliri, Podvinčani, Lepi cajti, Begini, klapa Bistrica i mnogi drugi. Za naše, goranske izvođače je bila velika čast nastupiti u ovako renomiranom i etabliranom glazbenom društvu. U potpunosti su ispunili očekivanja organizatora i bili pozdravljeni i ispraćeni burnim pljeskom odobravanja domaće publike.
«Ravnogorski tamburaši» su do sada nastupili četiri puta na festivalu Krijesnica i postali poznati zagorskoj publici po svom neobičnom narječju i originalnom glazbenom izričaju. Na «krijesnici» su nastupali s tri izvrsne kompozicije: «Mlat Vrhouc«, «Krmus»  i «Ja Goranin sam«  koje je skladao i napisao Viktor Krepenc, te sa skladbom pod nazivom «Cenka« za koju je glazbu i tekst napisala  Nedeljka Poljančić .
Ovo je dobar primjer izvanredne prezentacije ravnogorskih kulturnih dostignuća, odlična promidžba ravnogorskog i goranskog kraja, kulture i jezika , ali i novi vid suradnje dva relativno udaljena područja na kojem se govori «isto» narječje i izvodi glazba na sličan način .
Program festivala je emitiran u direktnom prijenosu preko Radija Hrvatsko zagorje i drugih lokalnih radio postaja , a na Televiziji Jabuka –kanal 800, prikazan je 23. listopada.

Skip to content