Ravnogorci na Kajkavijadi

Ravnogorci na Kajkavijadi

U  subotu  i nedelju 13.i 14. 11. 2010. u Varaždinskim toplicama  hotel  Minerva, održana je 18. Kajkavijada  na kojoj nastupaju djeca i mladež sa recitacijama, scenskim igrama  i uprizorenjima običaja , folklorom i pjesmama kajkavskog govornog područja lijepe naše domovine.
Ova dvodnevna manifestacija okuplja izuzetno veliki broj izvođača , u pjesmi igri i plesovima nastupilo je oko petsto malih vrijednih kulturnjaka. Nastupile su grupe iz: Varaždina,  Križa, Karlovca, Novog Marofa , Čakovca  itd. Ove godine su imali čast izvesti svoj program i članovi tamburaškog orkestra  HKD Gore i Folklorna skupina Osnovne škole « Dr. Branimira Markovića « iz Ravne Gore , pod ravnanjem Nedeljke Poljančić .
Nastupili su sa zavičajnim prizorom pod nazivom « Špika špoka», u kojem se izvode tradicijske Ravnogorske pjesme i plesovi  u tamburaškoj obradi , te zavičajne brojalice koje su sakupljene u Osnovnoj školi kroz natječaj tragom tradicijske glazbe. Autor koreografije i prizora je Nedeljka Poljančić. Nastup je bio popračen velikim aplauzom prepune dvorane Kongresnog centra hotela Minerva, posebno i zbog toga jer se radi o grupi koja je došla iz Primorsko goranske županije dakle najzapadnijeg i najudaljenijeg dijela Hrvatske gdje se još govori kajkavsko , ili bolje reći kejkavsko  narječje .
Nastup na smotri su organizirali i omogućili Društvo naša djeca iz Ravne Gore,  HKD Gora te Osnovna škola Ravna Gora. Uz nastup članovi društva su obišli sve spomenike i značajne objekte u Varaždinskim toplicama te posjetili izvrsno uređena  nalazišta  Rimskih termi   i učestvovali u izvođenju rimskih igara  posebno organiziranih za izvođače programa na 18. Kajkavijadi .
Druženje uz pjesmu ples i obilje smijeha – ukratko bi tako mogli okarakterizirati još jednu Kajkavijadu u kojoj su djeca – kako samo oni to znaju spojili korisno s ugodnim i pritom uživali u organizaciji i dočeku domaćina –  Društva naša djeca iz Varaždinskih toplica.

Autor: Josip Poljančić

Skip to content