Ravna Gora u metropoli

Ravna Gora u metropoli

Na Trgu bana Jelačića u subotu 2. travnja goranska mjesta i općine predstavili su svoju turističko-gastronomsku ponudu, kulturno-umjetničku baštinu te stare zanate, jela i običaje svoga kraja.
Ovo je peta po redu ovakva manifestacija kojom su se Gorani predstavljali u Zagrebu.
Prisutne, Gorane i Zagrepčane, kojih je bilo u velikom broju obišli su i  pozdravili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. 
Prema riječima gostiju i domaćina organizatora Društva Goranin iz Zagreba, ovo je bio susret i događaj kojim se Gorski kotar dostojno predstavio, a manifestacija je po kvaliteti i kvantiteti nadmašila prošlogodišnje.
Na ovogodišnje prestavljanje došlo je 60-tak goranskih proizvođača iz devet turističkih zajednica, koji su Zagrepčanima ponudili, domaće nareske, fine sireve, slasne ukusne likere od šumskih plodova i razne druge goranske delicije, dok se, zahvaljujući nastupima goranskih KUD-ova dalo i zaplesati i zapjevati
Ravnu Goru u metropoli su osim ravnogorske Turističke zajednice, koja je nudila informacije o cjelokupnoj ponudi, predstavljali i članovi Udruge umirovljenika općine sa «Šumskom pričom» nudivši na kušanje domaći špek, kobasice, čvarke…, ali samo za one koji su se okušali na piljenju ili cijepanju drva, što je za tu priliku pripremljeno kraj ravnogorskih štandova. Za osvježenje se nudila domaća rakija i voda iz ravnogorskog Božjeg studenca, a posebno velik interes, i kod mladih i starih, je izazvao preparirani medvjed. Svoj kraj su dostojno predstavile i Goranske vunarice prezentirajući bogatstvo ručnih radova od vune i Plodovi gorja nudeći degustaciju šumskog eliksira – likera od borovnice i najavljujući brojna ovogodišnja događanja u Ravnoj Gori i Gorskom kotaru.
Da fešta bude još zanimljivija, pobrinulo se ravnogorsko šahovsko društvo na čelu sa Zdenkom Jurkovićem . Na Banu Jelačiću postavili su veliko šahovsko polje, na kojem su zaigrali ravnogorski majstor, Ante Jurković i ruski mu kolega, Aleksandar Lisjenko .
U kulturo umjetničkom programu Ravnu Goru je dostojno predstavio Mješoviti pjevački zbor «Gimpl».

Skip to content