Rahela Vitasović nova direktorica ravnogorskog Turističkog ureda o viziji turizma

Rahela Vitasović nova direktorica ravnogorskog Turističkog ureda o viziji turizma

Ravna Gora, koja je do pred desetak godina dobila prve smještajne kapacitete, u novije vrijeme sve više se razvija kao sve značajnije turističko odredište.  Danas u Ravnoj Gori već nekoliko poduzetničkih obitelji živi od turizma, a iz dana u dan stvaraju se novi turistički sadržaji i programi s ciljem što bolje promidžbe mjesta i turističke ponude. Jedan od značajnih nositelja tih aktivnosti je općinska Turistička zajednica, koja svojim brojnim aktivnostima tijekom cijele godine daje svoj doprinos daljnjem razvoju ravnogorskog turizma. Na upražnjeno mjesto direktorice Turističkog ureda u srpnju ove godine je primjena Ravnogorka Rahela Vitasović, koja je srčano odmah prionula poslu, prihvatila se realizacije započetih planova i kreiranja nekih novih programa. Rahela Vitasović kaže:
Zahvalna sam svima koji su pridonijeli mome izboru za direktoricu TZO Ravna Gora. Nakon što je natječaj bio objavljen nisam dvojila ni sekunde, prikupila sam svu potrebnu dokumentaciju i krenula u najveći izazov do sada. Bila mi je velika želja predstavljati TZO Ravne Gore jer volim svoje mjesto, poznajem svaki kutak tog prekrasnog kraja, a poznajem i ljude koji ovdje žive. Nadam se da ću zajedno sa svima njima, ugostiteljima, udrugama, sportskim klubovima, iznajmljivačima, ali i predstavnicima Općine Ravne Gore i ravnogorskim poduzetnicima nastaviti dobru suradnju te da ću uspjeti  provesti svoje ideje u djelo.
Ravna Gora danas ima 300-tinjak registriranih kreveta i broj dolazaka i noćenja gostiju iz godine u godinu sve više raste. U ovom šestomjesečnom razdoblju ostvarili smo 3.185 dolazaka što je 42% više nego u istom razdoblju prošle godine te 7.475 noćenja što je 15% više nego u istom razdoblju prošle godine. U odnosu na prošlu godinu dolasci stranih gostiju porasli su 52%, a domaćih 39%, dok su noćenja stranih gostiju porasla  58%, a domaćih 11%. Možemo reći da  su naši gosti prepoznali kvalitetu smještaja, ugostiteljske i gastronomske ponude jer se u restoranima nude domaći specijaliteti, te našu široku lepezu ponude kroz cijelu godinu.
U svakom godišnjem dobu Ravna Gora ima nešto za ponuditi. Tu su manifestacije Plodova gorja, koje se  osim u Ravnoj Gori održavaju i u cijelom Gorskom kotaru. Ponosni smo i na veliki broj manifestacija koje se održavaju u sklopu našeg Ljeta u planini, počevši od  Festivala starina „Iz bakine škrinjice“, preko Dana borovnica u sklopu kojeg je ove godine održan i prvi sajam ljekovitih napitaka i ostalih autohtonih proizvoda i suvenira, tu je i Hodočašće na Božji studenac, malonogometni turnir Ravnogorske ulice, Panfest, Festival komorne glazbe, te Dani gljiva, manifestacija kojom Ljeto u planini i završava. Ne smijemo zaboraviti ni zimu kada u Ravnoj Gori počinju razna sportska natjecanja od skijaškog trčanja, auto-moto utrka, turnira u kuglanju, šahovskih turnira, a od prošle godine i   sanjkaški kup „Gorski kotar“ koji je opet objedinio goranska mjesta, a koji se dijelom održava na sanjkalištu u Kupjaku. Isto sanjkalište nudi i cjelogodišnju ponudu jer ima Snow Tubby stazu.
Isto tako moram napomenuti da je Ravna Gora postala i sportski centar jer mnogi  nogometni klubovi ovdje održavaju svoje pripreme, a ove godine Ravna Gora je bila i jedan od domaćina 60. međunarodnog omladinskog nogometnog turnira „Kvarnerska rivijera 2012.“. Naime, kod nas su se održavale utakmice B skupine, pa smo tako ugostili igrače NK Orjenta, SBV Vitesse, Spezia Calcio, te HNK Rijeke. Također u Kupjaku se otvorio i Adrenalinski park koji nudi usluge paintballa i zip-linea.
Uz sve to Ravna Gora ima još mnogo toga za ponuditi. Od povijesnih znamenitosti valja spomenuti crkvu sv. Terezije Avilske koja posjeduje pokaznicu (iz 1778.), kalež (iz 1741.) i moćnik Sv. Simplicija iz XVIII. stoljeća, koje je Marija Terezija darovala crkvi prigodom posvete crkve 1778. godine. Tu je i Frankopanski dvorac u Staroj Sušici s crkvom Sv. Antuna Padovanskog i uređenim parkom,  , a tu je i Etno muzej  Imanje Juretić u Leskovoj Dragi,  gdje možemo uživati ne samo u prirodnim ljepotama kao što je jezero koje krasi imanje, već i u građevinama i predmetima  koji su sve ovo vrijeme očuvani i  mogu se doživjeti u izvornom obliku. Tu je i pilana koja još uvijek radi.
Od prirodnih ljepota tu su naše prekrasne šume koje nude Ravnogorski planinarski put sa sada već poznatim izletištem Javorova kosa i Božjim studencem te vrhunski uređene biciklističke staze – Ravnogorske zelene staze.
Sve te vrijednosti koje imamo, sigurna sam, daju mogućnosti za još više dolazaka i noćenja na našem području, naročito kada se gostu prezentira i Gorski kotar kao cjelina, jer koliko svega lijepoga i zanimljivoga nudi naš goranski kraj ne može se obići u samo nekoliko dana, a sve je tako blizu, samo treba češće dolaziti i otkrivati…Drago mi je što su na koordinaciji direktora Turističkih ureda Gorskog kotara započete vrijedne akcije i programi predstavljanja Gorskog kotara kao jedinstvene cjeline što će zasigurno rezultirati kvalitetnim pomacima u razvoju turizma.

 

Skip to content