Pršu bu Svet Mikula

Pršu bu Svet Mikula

U nedjelju je Ravnu Goru pohodio Sveti Nikola. U popodnevnim satima su Sveti Nikola i Krampus sa kočijom i dva prekrasna lipicanera  vlasnika Anđelka Abramovića, obišli cijelu Ravnu Goru i darivali djecu bombonima. Bili su prava atrakcija i izazvali velik interes i odobravanje mještana i znatiželjnih turista koji su boravili u mjestu.
U prepunom Ravnogorskom Domu kulture izvedena je potom odlična  priredba pod nazivom «Pršu bu Svet Mikula«. 
U prigodnom programu su nastupili Ravnogorski tamburaši sa veselim polkama. Dječji vrtić je Svetom Nikoli pripremio četiri recitacije i vrlo zgodna i duhovita pisma Svetom Nikoli -djecu su pripremile odgajateljice Helena Skender i Snježana Janeš.
Literati iz osnovne škole  su za ovu prigodu pripremili šaljiva pisma, ali se u njima ipak osjetila i velika ozbiljnost.
Pjevački zbor Brezice i trideset osam malih tamburaša HKD Gore, pod ravnanjem Nedeljke Poljančić su odpjevali i odsvirali Nikolinjske pjesme, za Krampusa su izveli pjesmu «Črn vroh», te druge prigodne pjesme. Folklorna skupina iz OŠ Ravna Gora uz pratnju tamburaškog orkestra je izvela scenski prizor «Špika, špoka« .
Deset najmlađih tamburaša iz Hrvatskog kulturnog društva »Gora«   će pamtiti ovaj nastup kao svoj prvi javni nastup u ovom turnusu tečaja tamburice koji vodi Nedeljka Poljančić.
Priredbu su izvrsno vodili  mladi voditelji Katarina Kordiš i Tin Jurković.
Sveti Nikola i Krampus vrlo su bili zadovoljni pripremljenim programom, pa su svu djecu počastili bombonima, sokovima i grickalicama iz velike nikolinske čizme, i slikali se sa svim malenim razdraganim klincima i klincezama, a zatim su krenuli u svoju dugu Prednikolinjsku  noć, kada su se pobrinuli da svaka čizmica na prozoru bude ispunjena radošću darivanja  i obiteljskom toplinom.
Organizator programa, Hrvatsko kulturno društvo «Gora«  se zahvaljuje svim sponzorima i volonterima koji su doprinjeli da se nastavi ovo tradicijski vrlo vrijedno događanje u Ravnoj Gori.

Autor: Josip Poljančić

Skip to content