Proslavljen Dan Općine Ravna Gora i njene zaštitnice sv. Terezije Avilske

Proslavljen Dan Općine Ravna Gora i njene zaštitnice sv. Terezije Avilske

Ravnogorci i njihovi gosti proslavili su Dan Općine i blagdan Župe sv. Terezije Avilske. Tako je, povodom Dana Općine, u prostoru Doma kulture u Ravnoj Gori u četvrtak, 13. listopada 2016. godine, održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Ravna Gora. Uz predsjednika Županijske skupštine Primorsko – goranske županije g. Erika Fabijanića, sjednici su prisustvovali predstavnici goranskih Gradova i Općina, članovi Općinskog vijeća Općine Ravna Gora, predstavnici javnog, privatnog, gospodarskog i društvenog sektora. Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća – Loren Kolenc, a nazočne je pozdravio i g. Fabijanić. Općinski načelnik Općine Ravna Gora iznio je pregled aktivnosti kojima je obilježena protekla godina. Naglasak je dan na ostvarene i planirane projekte Općine. Tako je kao glavni kapitalni projekt istaknuta izgradnja novog dječjeg vrtića u neposrednoj blizini Osnovne škole u Ravnoj Gori. Projektna dokumentacija za izgradnju vrtića je gotova te se čeka raspisivanje natječaja za tip operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, na koji se navedeni projekt namjerava kandidirati. U tijeku je izgradnja I. faze kanalizacijskih kolektora te izmjena kompletne vodovodne mreže u zoni izgradnje istih, a saniran je i kolnik (ubrzo i nogostup) kroz centar Ravne Gore. Usporedno s tim započeta je i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, završetak kojeg se očekuje u listopadu 2017. godine. Županijska  uprava  za ceste Primorsko – goranske županije na Staroj Sušici nastavlja s asfaltiranjem dijela Karolinske ulice koja se uništila prilikom izgradnje novog vodoopskrbnog sustava. U suradnji s Hrvatskim vodama uređuje se jezero u Kupjaku, a u blizini centra Ravne Gore sanira jarak oborinskih voda. U tijeku je i obnova fasade na stambeno – poslovnoj zgradi I. G. Kovačića 176A, a koja se financira isključivo proračunskim sredstvima Općine, dok je u 2015. godini izmjena otvora na istom objektu bila sufinancirana od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Ministarstvo je sufinanciralo i obnovu fasade na Domu kulture u Ravnoj Gori.
Sukladno raspoloživim sredstvima, Općina Ravna Gora pristupa radovima na uređenju staza na groblju u Kupjaku i Ravnoj Gori, a saniran je i potporni zid uz samu mrtvačnicu. Sanirana je i asfaltirana cesta u ulici Pod Rub u Ravnoj Gori što je financirano isključivo sredstvima Općine Ravna Gora, obzirom da je Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. odbila sudjelovati u financiranju, iako baš oni najviše koriste (time i uništavaju) navedenu prometnicu za pristup odjelima i njihovom gospodarskom iskorištavanju.
Tijekom 2016. godine pristupilo se sanaciji dviju kapelica (na Starom Lazu i Staroj Sušici) te izgradnji novog vodovoda za vikend naselje Stari Laz u dužini od približno 700 m. Sufinancirane su usluge Županijskog bibliobusa te županijski linijski prijevoz. Općina Ravna Gora izradila je Strategiju razvoja za naredno petogodišnje razdoblje, kao i Treće izmjene i dopune Prostornog plana uređenja te Plan razvoja široko pojasne infrastrukture.
Načelnik se u svom prigodnom obraćanju osvrnuo i na aktualnu situaciju vezanu uz drastično smanjenje proračuna goranskih jedinica lokalnih samouprava uzrokovanih izmjenama Zakona o brdsko – planinskim područjima, Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne)  samouprave te drugih propisa. Riječ je o smanjenju Proračuna za 30-tak posto, pa i više, ukidanju kompenzacijskih mjera, nametanju obveze povrata poreza na dohodak po godišnjoj prijavi iz proračuna općina i gradova, indeksu razvijenosti, i sl. No, uz sve prisutne poteškoće, Općina Ravna Gora predviđena davanja mještanima provodi po planu. Pomaže se mladim roditeljima isplatom naknada za novorođenčad, najpotrebitijim učenicima sufinanciraju se troškovi školske prehrane i izleta, sufinancira se nabava školskih udžbenika za prvašiće, a novčanim nagradama nagrađuju se najuspješniji učenici i sportaši. Općina Ravna Gora redovito (svake godine) stipendira 20-tak učenika i studenata sa svog područja, a od prošle školske odnosno akademske godine stipendiraju se i učenici/studenti sportaši. Općina također svake godine pristupa uređenju dječjeg igrališta u centru mjesta kupnjom novih sprava, a sufinancira se i održavanje radionica u Ravnogorskoj knjižnici. Nisu zaboravljeni ni socijalno ugroženi mještani, a osim provođenja redovnog programa socijalne skrbe, Općina Ravna Gora uključila se i u sufinanciranje programa „Pomoć u kući“ – pružanje socijalnih usluga starijim osobama s područja Općine. U suradnji s PGŽ-om sufinancira se i projekt palijativne skrbi te program izvaninstitucijske skrbi.
Redovito se financiraju i programi 25 udruga koje djeluju na području Općine, a Općina se uključila i u sufinanciranje nekih njihovih dodatnih aktivnosti  kao što su Festival komorne glazbe, međunarodna FIS utrka Continental – Balkan Kup i Državno prvenstvo RH u skijaškom trčanju te Dječji festival „Kvarnerić 2016.“ koji se prošli vikend održao u Ravnoj Gori. Na kraju svog obraćanja Općinski načelnik zahvalio se svima na dobroj suradnji te uputio iskrene čestitke svim mještanima Općine Ravna Gora povodom nadolazećeg Dana Općine i blagdana Župe s. Terezije Avilske.
Ispred predstavnika goranskih općina i gradova prisutnima se obratio Načelnik Općine Mrkopalj – Ivica Padavić.
Drugi dio svečane sjednice bio je u znaku dodjele javnih priznanja Općine Ravna Gora za 2016. godinu. Tako je ove godine Godišnja nagrada Općine Ravna Gora dodijeljena Gabrijeli Skender (za osobite rezultate postignute u skijaškom trčanju u sezoni 2015./2016. te promidžbu Općine Ravna Gora na području Republike Hrvatske i izvan njezinih granica) te Kuglačkom klubu „Goranka“ Ravna Gora (za osvojeno III. mjesto u Ekipnom KUP-u Republike Hrvatske te promidžbu Općine Ravna Gora, Gorskog kotara i Primorsko – goranske županije). Pohvalnicu Općine Ravna Gora dobili su Zdravko Škrlec (za 100 davanja krvi, za izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku) i Anika Kauzlarić (za osobite rezultate postignute u plivanju perajama i brzinskom ronjenju). Zahvalnica Općine dodijeljena je Mješovitom pjevačkom zboru „Gimpl“ (za osvojenu zlatnu i srebrnu plaketu na XXIII. International festivalu Chorus Inside Croatia održanom u Rovinju 2016. te promicanje ugleda Općine Ravna Gora) te Trkačkom skijaškom klubu „Ravnogorac“ Ravna Gora za  organizaciju međunarodne FIS utrke Continental – Balkan Cup  i Državnog prvenstva Republike Hrvatske u skijaškom trčanju održanog 2016. godine te promicanje ugleda Općine Ravna Gora). U ime nagrađenih, prisutnima se obratio predsjednik Kuglačkog kluba „Goranka“ Ravna Gora –  Dalibor Podobnik.
Svečana sjednica bila je popraćena i prigodnim programom u kojem su sudjelovali Mješoviti pjevački zbor „Gimpl“ te Ravnogorski tamburaši. Prigodnim recitacijama u programu su sudjelovale i učenice Karla Pezerović i Rozmari Perlić.
Petak, 14. listopada, bio je obilježen proslavom 230. obljetnice osnutka Škole u Ravnoj Gori, a svečanost se održala u novoj školskoj sportskoj dvorani pri Osnovnoj školi Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori.
Obilježavanje samog Dana Općine i blagdana Župe sv. Terezije Avilske (u subotu, 15. listopada 2016. godine) započelo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa na mjesnom groblju u Ravnoj Gori. Počast onima koji nažalost više nisu s nama odali su zamjenik Općinskog načelnika Općine Ravna Gora – Franjo Ružić te članovi Općinskog vijeća Općine Ravna Gora – Ivica Janeš i Dražen Vančin. U župnoj Crkvi sv. Terezije Avilske služene su dvije svete mise (u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima), a unatoč lošim vremenskim uvjetima, mještani i njihovi gosti družili su se ispred SPC-a „Goranka“ uz podjelu besplatnih porcija graha. Održan je i tradicionalni godišnji sajam na prostoru ravnogorske tržnice, no u vrlo malom obimu. Na samo Terezino održan je i 21. ženski šahovski turnir, a u popodnevnom terminu odigrana je utakmica između veterana Nogometnog kluba „Goranka“ Ravna Gora i Nogometnog kluba „Rijeka“. U Domu kulture u Ravnoj Gori održana je 31. po redu „Ravnogorska večer“ koja je imala i humanitarnu svrhu; dobrovoljnim prilogom prikupljala su se sredstva za nabavu automatskog vanjskog defibrilatora. Organizator Ravnogorske večeri bila je Turistička zajednica Općine Ravna Gora koja je tom prigodom dodijelila već uobičajene nagrade za najljepši balkon (obitelj Boštjančić), najljepše pročelje (obitelj Jurčević) te najljepšu kuću s okućnicom (obitelj Obrovac). Pohvalnice su dodijeljene obitelji Škantar iz Stare Sušice za cjelogodišnji cvjetnjak, obitelji Brütsch iz Kupjaka za bajkovitu kuću s okućnicom te Antonu Aliću iz Ravne Gore za uređenje potpornog zida u Ulici Ivana Gorana Kovačića. U kulturno – umjetničkom programu nastupili su KUD „Sloga“ Ravna Gora, Mješoviti pjevački zbor „Gimpl“ i Vokalna skupina „VitaNeo“. Za dobru zabavu koja je potrajala do jutarnjih sati zaslužni su Ravnogorski tamburaši i grupa „Impuls“. U nedjelju, 16. listopada, u organizaciji Autokluba Ravna Gora održana je utrka automobila „Formula Driver“.

 

Skip to content