Problem nepropisnog odlaganja otpada u prirodu

Problem nepropisnog odlaganja otpada u prirodu

Djelatnici Hrvatskih šuma d.o.o., Šumarije Ravna Gora u petak su, dana 16. listopada 2020. godine, na nekoliko različitih lokacija uz šumske prometnice na području Općine Ravna Gora pronašli (a potom i uklonili) hrpu svakojakog otpada: od stare peći, kućnog pokućstva, automobilske opreme, većih plastičnih komada, limenki,… O navedenom najbolje svjedoče fotografije u prilogu. 

Nažalost, ovo nisu rijetki prizori na koje djelatnici Šumarije nailaze. Stoga poručuju: „Smeće u okolišu ne samo da šteti ljudskom zdravlju, nego šalje i jednu vrlo ružnu sliku o (ne)razmišljanju i navikama ljudi. Želimo upozoriti na ključnu ulogu šuma koje predstavljaju „pluća naše planete“ i vrlo su bitne u održavanju klimatskih uvjeta stabilnima“. 

Na području Općine Ravna Gora postavljeno je dvadesetak zelenih otoka. Nabava istih sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim proračunskim sredstvima Općine. Postavljanjem većeg broja zelenih otoka Općina nastoji svojim građanima približiti dostupnost spremnika za razdvojeno prikupljanje otpada, uputiti ih na selektiranje otpada kako bi se isti kasnije upotrijebio kao sekundara sirovina. Sve navedeno za posljedicu ima i činjenicu da što više građani korisnog otpada izdvoje, manje će platiti redovni odvoz smeća. To bi jednostavno trebalo postati načinom življenja i nešto što će svatko od nas činiti svakodnevno. 

No, osim redovitog tjednog odvoza smeća, tu su i dvije godišnje akcije prikupljanja krupnog otpada tj. metalnog i nemetalnog otpada, organizirane od strane Komunalca d.o.o. Delnice. Obzirom da se jedna od tih akcija provodi u mjesecu listopadu, pozivaju se mještani Općine Ravna Gora da se na vrijeme pripreme za odvoz glomaznog komunalnog otpada, koji je za područje Općine Ravna Gora planiran tijekom 22. listopada (za naselja: Stara Sušica, Stari Laz, Šije i Leskova Draga) te 23. i 24. listopada 2020. godine (za naselje Ravna Gora).

Obzirom na sve navedeno, mole se građani da ne bacaju smeće u prirodu. U suprotnom, provodit će se rigorozne mjere za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada, što između ostalog podrazumijeva i visoke novčane kazne. 

Također, mole se građani i za pomoć u otkrivanju neodgovornih pojedinaca koji nepropisno odlažu otpad i na taj način onečišćuju okoliš. 

 

Skip to content