Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao Gorski kotar

Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao Gorski kotar

Predsjednik Republike Ivo Josipović u četvrtak je, 6. veljače, obišao Gorski kotar koji je zahvaćen ledenom elementarnom nepogodom. Prvo je posjetio Crni Lug te nakon toga obišao Gerovo i završio u Delnicama gdje se na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Primorsko-goranske županije upoznao s razmjerima šteta koje su nastale zbog vremenskih nepogoda. Štete su velike i stanje je teško. Josipović je pohvalio brze i pravovremene reakcije svih interventnih službi koje su, po njegovom mišljenju, odlično odradile i još uvijek odrađuju svoj posao. Zahvalio je i čestitao ljudima iz lokalnih vlasti, iz Primorsko-goranske županije te iz državnih službi koji su učinili sve da šteta bude što manja. Zadivljen je duhom građana Gorskog kotara, njihovim optimizmom unatoč zaista ozbiljnoj nepogodi. Predsjednik Josipović ocijenio je da je nepogoda koja je zahvatila Gorski kotar i prilika da se razmisli i o budućnosti, da se vidi može li se krajevima poput Gorskog kotara pomoći zakonodavstvom i infrastrukturnim zahvatima, ne samo kako se velike posljedice ne bi više događale, nego i da se u Gorskom kotaru otvori nova i bolja perspektiva života.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na jučerašnjoj je sjednici Vlade istaknula kako postoji mogućnost dobivanja pomoći EU preko europskih sredstava solidarnosti na koje treba aplicirati.

I danas dežurne ekipe s dijela zatvorenih prometnica uklanjaju srušena stabla, kvarove u elektromreži te osiguravaju uvjete za postupnu normalizaciju života. Naslage leda na kućama, krošnjama i vodovima tope se i padaju na tlo pa je na cijelom području još uvijek potreban oprez.

Skip to content