Općina Ravna Gora financijski poduprla realizaciju međunarodnog programa Eko – škole

Općina Ravna Gora financijski poduprla realizaciju međunarodnog programa Eko – škole

Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora uključila se u međunarodni eko projekt za postizanje titule Eko-škole s ciljem promicanja ekološkog odgoja i obrazovanja u školi.  Riječ je o međunarodnom programu te najpriznatijem modelu odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj koji je osmišljen za provedbu putem nastavnih, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti u odgojno – obrazovnim ustanovama svih razina – prije svega u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima i učeničkim domovima, a provodi se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Općina Ravna Gora financijski je poduprla realizaciju ovog međunarodnog programa u iznosu od 5.000,00 kn. Intelektualno vlasništvo nad programom Eko-škole pripada Zakladi za odgoj i obrazovanje sa sjedištem u Danskoj.

Cilj programa Eko-škole je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj u sve segmente odgojno – obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika, nastavnika i drugih djelatnika škole. Zadaća programa Eko-škole je odgojiti i obučiti mlade generacije i učiniti ih osjetljivima za pitanja zaštite prirode i okoliša te ih osposobiti za donošenje odgovornih odluka o razvitku društva u budućnosti.

Da bi škola dobila zelenu zastavu i status Eko-škole mora ispuniti određene elemente.  Tako je 2013. godine unutar Osnovne škole Dr. Branimira Markovića osnovan Odbor Eko-škole kojeg čine ravnateljica škole Nada Ivančić, koordinatori Nataša Možgon Kauzlarić, pedagog i Hankija Salihović-Musić – učiteljica biologije i kemije, učiteljice predmetne nastave Marina Crnić i Nina Majnarić,  učiteljice razredne nastave Romea Podobnik (PŠ Stara Sušica) i Maja Brenc (PŠ Stari Laz), odgajateljica Snježana Janeš, predstavnici roditelja Natalija Kruljac, Helena Svetličić i Karlo Kauzlarić, administrativno osoblje Sanja Mulc, tehničko osoblje Neno Bajt i Sofija Poljančić, predstavnik gospodarstvenika Branimir Svetličić, predstavnici udruga Barbara Vančina (Udruga mladih „Mataferčk”), Tomislav Šporer i Romeo Mance  (Lovačko društvo „Jelen“ Skrad – Ravna Gora), Goran Belobrajdić (Planinarsko društvo „Višnjevica“) te predstavnici učenika Anika Kauzlarić, Patricija Svetličić, Ines Salopek, Leona Vitasović, Manuela Tomac, Ljiljana Beljan, Antonija Paponja, Paula Kvaternik, Matija Ožanić,  Antonio Kezele, Iva Bolf,  Karlo Svetličić, Tanja Jakovac, Kristina Grubišić, Anamarija Šinkovac, Andrija Kauzlarić, Mislav Grgurić i Nikolina Kruljac.

Na sjednici Eko-odbora održanoj 2. travnja 2014. godine,  zacrtan je plan i program rada Eko – škole koji će se provoditi kroz aktivnosti u projektnim danima i to: Dani kruha i plodova zemlje, Dan škole, župe i općine, božićni i novogodišnji blagdani (izrada ukrasa od otpadnog materijala), uređenje okoliša, potoka i voćnjaka, “Zelena čistka” – uređenje deponija, “Zelena akcija” – prikupljanje i odvoz starog papira, izrada kućica za ptice, izrada i postavljanje hranilišta za divljači, hranjenje divljači tijekom zime, obilježavanje Dana voda i provođenje Glob mjerenja. Dugoročni plan obuhvaća i uređenje potoka, cvjetnjaka i voćnjaka, izrada komposišta, pošumljavanje i uređenje planinarske šetnice te uređenje igraonice i učionice u prirodi.

Također, na sjednici su dogovorene proljetne eko – akcije čišćenja, a raspravljalo se i o natječaju za logo i himnu Eko – škole.

Skip to content