Održano atraktivno skijering natjecanje

Održano atraktivno skijering natjecanje

Ravna Gora je ovog vikenda bila okupljalište automobilista i skijaša na snijegu, kao i brojnih gledatelja – ljubitelja adrenalina i neobičnih zimskih sportova. Zahvaljujući povoljnim zimskim uvjetima, u organizaciji Auto kluba Ravna Gora i ravnogorske Turističke zajednice održano je prvo ovogodišnje natjecanje u skijeringu – zimskom sportu koji spaja auto sport i spretne skijaše.

Zahvaljujući upravo Auto klubu Ravna Gora u Gorskom kotaru je prije tri godine obnovljeno ovo zanimljivo i krajnje atraktivno okupljanje automobilista i skijaša u disciplini skijering – već pomalo zaboravljenog auto sporta u kojoj automobil vuče skijaša. Inače, nije nimalo čudno da su upravo Ravnogorci pokrenuli inicijativu za ponovno oživljavanje atraktivnih natjecanja u sijeringu s obzirom da su i prije 30-tak godina u Ravnoj Gori više godina za redom održavana takva natjecanja na koja su rado dolazili vozači i skijaši iz raznih dijelova Hrvatske. Kako skijering zadnjih godina sve više privlači pažnju goranskih vozača, kao i gledatelja koji uživaju u toj skijaško – automobilističkoj disciplini, to je ponukalo tridesetak entuzijasta iz Ravne Gore da 2010. godine osnuju Auto klub Ravna Gora i započnu s pripremama za organizaciju prvenstva Ravne Gore. Kako bi približili onima koji ne znaju o kakvom se natjecanju radi, valja napomenuti da je skijering  vrlo zanimljiv adrenalinski sport koji potječe iz Finske. U Ravnoj Gori utrke se održavaju već od davne 1970. godine i imaju svoju tradiciju. Dakle, automobil na do 8 m dugom užetu vuče skijaša po zaleđenoj snježnoj stazi i to brzinom koja varira od 50 do 100 km/h. Na pogonskim kotačima vozila obvezne su zimske gume, ali nije dozvoljeno korištenje lanaca niti takozvanih čavlerica, koje su u prošlosti vozači koristili. Pobjednik je onaj koji stazu savlada u najkraćem vremenu.

Dvodnevno natjecanje završilo je trinaest posada, a u ukupnom poretku dvodnevnog natjecanja pobjeda je pripala posadi Bojan Juranić i Mladen Tomić (Subaru Yusti). S istim vozilom drugi su bili Denis Malnar i Ivan Šafar, dok je treće mjesto pripalo vozaču Zdenku Oblaku i skijašu Sanjinu Bajtu (Peugeot).

Sudionici auto-skijaškog druženja ističu sve pohvale organizatoru jer, kako kažu, natjecanje je, uz tridesetak angažiranih ljudi, bilo odlično organizirano, a bilo je i odlično posjećeno. U ravnogorskom predjelu Travnik staza za vožnju bila je odlično uređena, kao i staza za gledatelje koji su mogli šetati cijelom dužinom staze i uživati u sanjkanju, grudanju, vožnji motornim sanjkama,… I zaista, okupili su se mnogobrojni gledatelji (i domaći i gosti),  koji su se nakon užitka gledanja atraktivnog natjecanja i uživanja u zimskim radostima  mogli opustiti  u šatoru na rubu šume uz kuhano vino, fažol, i sl., a nakon proglašenja pobjednika nastaviti druženje na after party -ju u bistrou Breza u Ravnoj Gori.

Skip to content