Javno snimanje glazbeno-scenskog spektakla „Lijepom našom“ u Ravnoj Gori

Javno snimanje glazbeno-scenskog spektakla „Lijepom našom“ u Ravnoj Gori

Pod uredničkom i voditeljskom palicom svima dobro poznatog voditelja HRT-a, Branka Uvodića, sinoć je (28. siječnja 2015. godine), u novoizgrađenoj školskoj sportskoj dvorani pri OŠ Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori održano javno snimanje glazbeno- scenskog spektakla „Lijepom našom“. Ovo je prvo snimanje glazbeno-scenskog spektakla iz Ravne Gore. Sportska dvorana bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Pred prepunim gledalištem, s nešto više od 400 posjetitelja, gostiju i uzvanika, snimljeno je tri sata raznovrsnog i zanimljivog programa s brojnim izvođačima. Gledatelji nisu štedjeli dlanove i da postoji dvostruko, pa i trostruko veća dvorana, sve bi bilo puno jer interes je bio nezapamćen.

Na početku programa goste i publiku pozdravili su načelnik Općine Ravna Gora g. Anđelko Florijan te zamjenica Primorsko – goranskog župana gđa. Marina Medarić. Oboje su se osvrnuli na ljepote goranskog kraja, važnost očuvanja kulturne baštine, gastronomske ponude i tradicije te pozvali gledatelje HRT-a da posjete Ravnu Goru i Gorski kotar.

Za dobru atmosferu, ritam i zabavu pobrinuli su se domaći i gostujući izvođači. Od domaćih izvođača nastupili su HKD „Gora“, Ravnogorski tamburaši, MPZ „Gimpl“, DPZ „Brezice“, VS „VitaNeo“, Trio Gorani, Ausswinkl muzuzikanti, a gostujući su bili KUD „Delnice“, FS ‘“Majžice“ iz Skrada, Veseli pajdaši, Davor Grgurić, Marijan Malnar – Maki, Klapa „Tramuntana“, Ivanka Boljkovac, Koktelsi, Tamburaši za dušu, Vlado Mance, Leo, Boris Ćiro Gašparac, Ivo Patijera, Maja Šuput te Zlatko Pejaković.

Na pozornici, ukrašenoj u duhu goranskog kraja i prirode, našli su  se  stari predmeti koji su se nekad koristili u domaćinstvu, predmeti za stare zanate i tradicionalne obrte, ručni radovi te ostali predmeti iz bogate ostavštine s područja Ravne Gore i Gorskog kotara.

U podnožju pozornice, s desne strane, članice udruge „Goranske vunarice“ izložile su svoje autohtone proizvode, odnosno unikatne ukrasno-uporabne predmete od ovčje vune izrađene tehnikom filcanja. Na očuvanju starih običaja i baštine ravnogorskoga kraja značajan doprinos daje i Udruga umirovljenika općine Ravna Gora koja je jučer, zahvaljujući vrijednim članovima, predstavila svoju etno – kućicu koja simbolizirala nekadašnji izgled stare ravnogorske kuće. Odjenuti u narodne nošnje, članovi Udruge prezentirali su posjetiteljima tradicionalna jela i slastice goranskoga kraja. G. Herljević – najstariji kolar iz Ravne Gore demonstrirao je kako se nekada izrađivao kotač za „tačke“ (karijolu).   

Tri sata odličnog glazbenog programa, mnogobrojni izvođači, odlično ozvučenje i scenska rasvjeta te bogato uređena scena, bit će pretočeni u dvije emisije koje su planirane za prikazivanje na HRT-u prve dvije subote slijedećeg mjeseca, odnosno 7. i 14. veljače.

Organizator ove manifestacije bila je Turistička zajednica općine Ravna Gora, a pokrovitelj Općina Ravna Gora. Organizaciji su pripomogli i Udruga umirovljenika općine Ravna Gora, Udruga za promidžbu i očuvanje Gorskog kotara „Plodovi gorja Gorskog kotara“, Udruga „Goranske vunarice“ te gđa. Marija Vizjak, gđa. Gordana Podobnik, g. Nenad Poljančić i g. Vlatko Svetličić.

Zahvaljujemo svim učesnicima programa, izvođačima, kulturno-umjetničkim društvima i udrugama, tehničkoj ekipi HRT-a, medijima te svim ostalima koji  su na odgovarajući  način doprinijeli uspješnoj organizaciji i snimanju emisije!

Fotografije možete pogledati na:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.819520641429218.1073742097.343452055702748&type=1

https://www.facebook.com/plodovigorja.gorskogkotara/media_set?set=a.787575877979295&type=1&pnref=story

Skip to content