Hrvatsko kulturno društvo “Gora” (HKD “Gora”)

Hrvatsko kulturno društvo “Gora” (HKD “Gora”)

Opći podaci

Adresa:  Ivana Gorana Kovačića 176a, Ravna Gora
Predsjednik:  Josip Poljančić
Tajnik:   Viktor Krepenc
Likvidator:   Viktor Krepenc
OIB:  78310551287
Registarski broj:   08001690
Matični broj:   01664000
RNO broj:   0409699
Žiro-račun:   HR79 2340009- 1110180879
Tel/fax: 051/818 300
Mob:   091/521-6383
E-mail:   hkd.tamburasi@gmail.com 

O Društvu

Godina osnutka:  2002.
Broj članova:   10
Ciljevi osnivanja:  očuvanje kulturne baštine ravnogorskog i gorskokotarskog kraja s područja glazbene, plesne i scenske umjetnosti; unaprjeđenje stanja na području kulture i zabave na području Općine Ravna Gora; unaprjeđenje društvene brige i odgoja mladeži; unaprjeđenje i poboljšanje životnih uvjeta osoba sa statusom branitelja Domovinskog rata sa područja Općine Ravna Gora
Područje djelovanja:   područje djelovanja sukladno ciljevima je kulturna baština u smislu zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara, izvedbene umjetnosti: dramske, plesne, glazba i glazbeno scenske umjetnosti, kulturno-umjetnički glazbeni i scenski amaterizam, glazbene i scenske manifestacije i festivali); te odgoj i obrazovanje (ostale djelatnosti odgoja i obrazovanja u smislu učenja sviranja tamburice i gitare građana i mladih).

 

Hrvatsko kulturno društvo “Gora” osnovano je 12. kolovoza 2002. godine s ciljem da se očuva kulturna tradicija ravnogorskog kraja, a posebno glazbena djelatnost. Osnivači društva – Ravnogorski tamburaši, prije su djelovali unutar udruge UHVDR Ravna Gora.
Prvo spominjanje organiziranog  sviranja tambure u Ravnoj Gori pojavljuje se u Spomenici škole za 1891. godinu, gdje je učitelj Potočnjak zapisao da je uz blagoslov školskog barjaka s likom svete Alojzije održan banket u gostionici “Velika bertija”, a na banketu su svirali mjesni tamburaši. Dakle, po zapisima, tambura se u Ravnoj Gori  svira 118 godina. Na fotografiji iz 1896.  poznate ravnogorske obitelji Majnarić, mladi Nikola Majnarić (budući akademik) drži u ruci Farkašev prim. To je ujedno prva fotografija iz Ravne Gore na kojoj se pojavljuje neki glazbeni instrument.
Početkom dvadesetog stoljeća djelovalo je više tamburaških društava. Tada su vrlo aktivno djelovala dva tamburaška zbora: “Obrtničko tamburaško društvo” (u čijem sastavu su svirali krojači, stolari, kolari i dr.), a osnivači su bila braća Pizent  i “Čitaoničko tamburaško društvo” koje su osnovali svirači iz školovane obitelji Nikole Majnarića. Poznata je i tradicija kućnog muziciranja iz kojeg su izrasli mnogi mali sastavi kao “Grgurcovi tamburaši” i sl. Između dva svjetska rata najpoznatiji su “Šnajderovi tamburaši”, a poslije drugog svjetskog rata pa do 1957. godine djeluje “Vatrogasni tamburaški zbor” i mali tamburaški sastav.
“RAVNOGORSKI TAMBURAŠI” počeli su djelovati kao mali tamburaški sastav 1998. godine. U sastavu su u početku svirali Zdravko Pongerajter – prim, Josip Poljančić – 1 brač, Vlado Oblak – 2 brač i violina, Viktor Krepenc – gitara, Damir Novinc – bugarija, Mladen Pečarić – berda, a uskoro se sastavu priključuje i starolazarski tamburaš Nikola Komadina -prim. Sastav svira “po sluhu” vrlo raznolik repertoar kojim pokriva glazbu iz svih krajeva naše domovine, a posebnu pažnju poklanja gajenju tradicionalnih napjeva našeg kraja na našem ravnogorskom narječju. Svi članovi sastava pjevaju i po tome je ovaj sastav vrlo cijenjen među publikom i svojim kolegama. 2003 godine  za svoj predan rad primili su Općinsko priznanje – Povelja Općine Ravna Gora.  Nastupaju diljem lijepe naše: Međunarodni etno festival “Tamburanje v Kostele” – redoviti gosti (pet godina), Festival kajkavske popevke “Krijesnica” Krapina (2003., 2005. i 2006.), Zagreb, Rijeka, Udine – Italija, Viškovo, Marinići, Senj,  Poreč, Rab, Sisak, Novi Vinodolski, Črnomelj, Fara, sva goranska naselja,… Snimili su više radioemisija o ravnogorskoj glazbenoj tradiciji.
2003. godine snimljena je televizijska emisija “RAVNOGORSKI TAMBURAŠI” u režiji poznatog hrvatskog režisera Branka Ištvančića u organizaciji Folklorno – dokumentarnog programa Hrvatske televizije, urednik Aleksej Gothardy – Pavlovsky. Emisija je prikazana šest puta na nacionalnoj televiziji i lokalnima stanicama. 2005. godine izdali su nosač zvuka – CD  LEPA MAJA RAUNA GARA sa 14 kompozicija na lokalnim narječjima koje su sakupljene od starijih sugrađana, kao i četiri nove kompozicije komponirane u duhu tradicijske glazbe – autori Viktor Krepenc i Neda Poljančić. 2008. godine napravljen  je reprint CD – a. .
2002. godine organiziran je rad “RAVNOGORSKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA” u kojem se notalno sviraju vrlo složene tamburaške kompozicije Bože Potočnika, Mihaela Ferića, Josipa Kaplana, Vladimira Pergijuna, i dr. Orkestar broji tridesetak svirača, a 2002. godine vrlo je uspješno organizirao prvi samostalni koncert u Domu kulture Ravna Gora i od tada redovito nastupa na svim većim mjesnim događanjima te samostalnim projektima, tamburaškim smotrama u Rijeci, Goranskom glazbenom festivalu “Goranski glasi”, Glazbene čarolije Rijeka. Veliki broj nastupa odrađuje se u dvorcu na Staroj Sušici u suradnji sa Centrom mladih iz Rijeke za polaznike programa “Škola u prirodi”.  Od 2007. godine orkestar uspješno vodi Nedeljka Poljančić, a na repertoaru su uglavnom tradicijske ravnogorske pjesme za koje aranžmane pišu Neda i  Josip Poljančić . Od 2009. orkestar počinje suradnju s folklornom skupinom iz Osnovne škole dr. Branimira Markovića i obrađuje ravnogorske tradicijske plesove u koreografiji Nedeljke Poljančić.
HKD Gora redovito  nastupa na svim mjesnim događanjima kao što su: “Pršu bo Svet Mikula”, “Koncert pod maskama”, Novogodišnji koncert na Staroj Sušici, a jedan je od najvažnijih suorganizatora “Smotre malih sastava i heligonki”.
U pripremi je novi CD s tradicijskim i novim pjesmama ravnogorskog kraja. U Društvu trenutno glazbeno djeluje četrdeset  članova.

 

 

 

    Skip to content