Festival zimnice

Festival zimnice

Završnica ovogodišnjih Plodova gorja, manifestacija koje okupljaju, od proljeća do jeseni, sve više ljubitelja prirode Gorskog kotara na tematskim danima koja se temelje na zrenju pojedinih vrsta plodova ili cvatnji ljekovitog bilja s naglaskom na specifičnu gastro ponudu kao i ponudu i plodova i prerađevina autohtonih goranskih proizvođača, uspješno je okrunjena na prvom izdanju Festivala zimnice, održanom u zimskom ozračju 27. studenog u Ravnoj Gori. Naime, unatoč snijegu, koji je dan prije obilno pao, u ravnogorskom Domu kulture okupili su se brojni izlagači prispjelih iz svih dijelova Gorskog kotara i iz obližnjeg Grobnika, a priredba je bila cijelo vrijeme trajanja odlično posjećena.
Festival zimnice organiziran je pod pokroviteljstvom Primorsko goranske županije, Turističke zajednice PGŽ i Općine Ravna Gora, a u organizaciji Udruge „Plodovi gorja Gorskog kotara“ i Turističke zajednice općine Ravna Gora i uz svesrdnu pomoć općinske Udruge umirovljenika, OŠ Dr. B. Marković i svih općinskih udruga za kulturu. 
Kako bi druženje uz slasti goranske zimnice proteklo što ugodnije pobrinuli su se brojni sudionici kulturno umjetničkog programa od onih najmlađih snaga, polaznika dječjeg vrtića OŠ Dr. B. Markovića koji su razveselili sve prisutne s pjesmicama i recitacijama o jeseni,
do onih nešto starijih, a to su: dječji pjevački zbor «Brezice» i literarno-recitatorska družina Osnovne škole, tamburaški orkestar i folklor HKD «Gora», Ravnogorski tamburaši, Mješoviti pjevački zbor «Gimpl» i Puhački orkestar KUD-a «Sloga» Ravna Gora. Zahvaljujući trudu Udruge «Plodovi gorja» i Udruge umirovljenika općine Ravna Gora na Festivalu se moglo i kušati tradicionalna zimska jela i slastice goranskog kraja: krvavice i kiselo zelje, domaće kobasice, fažol i repa, pita zeljanica, domaći kruh, kukuruznica, namazi i štrudle od gljiva, pajtica, domaće pite i mnoge druge divote… pa čak i torta u obliku škrinjice. Izložbeni prostor je također nudio raznovrsnu ponudu – Udruge žena iz Skrada i iz Senjskog nudile su sve ono što vrijedni Gorani  pripremaju za zimu, džemove, pekmeze, likere i rakije, ukiseljeno povrće i gljive, sirupe, ljekovite pripravke, kompote i ostale slastice. Bogatstvo pripravaka od ljekovitog bilja nudio je OPG Biljkapromet Čabar i OPG Čargonja iz Podkilavca. Bogata je bila ponuda raznovrsnih sireva (OPG Pintar iz Čabra, OPG Mrvoš Ljuboština, OPG Grohar Vrbovsko, OPG Gizdulić Podhum). Toplu vunenu odjeću moglo se kupiti na štandu Udruge ravnogorskih vunarica, razne voćne prerađevine i ručne radove nudili su najmlađi izlagači učeničke zadruge «Bobovac» iz Broda na Kupi i «Brezice» iz Ravne Gore», moglo se kupiti i razne suvenire iz Kućne radinosti Mazor, Vidice Poljančić, Monte Rosa d.o.o. i slike Branke Krivac, a naravno bogata je bila i ponuda domaćih pića, likera i drugih pripravaka od bobičastog voća autohtonih proizvođača koji su umreženi na Cesti plodova gorja. Naime, zaseban dio prvog Festivala zimnice bila je promocija županijskog projekta «Cesta plodova gorja», koji je slikovitom prezentacijom predstavio Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za brdsko planinsku poljoprivredu PGŽ, a  tom su se prilikom okupili i sudionici Ceste plodova gorja na zajedničkom izlaganju i promociji ceste koja spaja deset goranskih autohtonih proizvođača i to:  Učenička zadruga «Bobovac» OŠ «Fran Krsto Frankopan» Brod na Kupi, OPG «Pintar» Čabar, Obrt «Borovnica» Vrata, OPG «Plesničar» Lič, Obrt «Volta» Vrata, OPG «Petrovski» Fužine, Obrt «Kotač» Lokve, Obrt «Wool» Lokve, Info točka – PINS d.o.o. Skrad i Kota d.o.o.  Ravna Gora.

Organizatori ističu kako je cilj ove manifestacije na jednom mjestu predstaviti bogatstvo  tradicije vezano uz pripremu i čuvanje zimnice na području Gorskog kotara, a sudeći po bogatstvu ponude i interesu posjetitelja prvi je Festival zimnice ispunio svoju zadaću i ima šanse za nadogradnju i opravdanost nastavaka.

 

Skip to content