Dječji vrtić „Snješko“ Ravna Gora otvorio svoja vrata

Dječji vrtić „Snješko“ Ravna Gora otvorio svoja vrata

Iako u nešto drugačijim uvjetima, u Ravnoj Gori je u četvrtak, 24. rujna 2020. godine, svoja vrata otvorio novoizgrađeni dječji vrtić „Snješko“. Tako su svoje mjesto u vrtiću našla sva djeca, njih 45, čiji su roditelji podnijeli zahtjev za upis u vrtić. U objektu, koji se sastoji od prizemlja i 1. kata, ovih 45 mališana boravit će unutar tri odgojno – obrazovne skupine, jednoj jasličkoj i dvije mješovite, i to po visokim pedagoškim standardima. Osnivač dječjeg vrtića je Općina Ravna Gora, a funkciju privremene ravnateljice trenutno obnaša Helena Skender. Obzirom da novonastala situacija i primjena epidemioloških mjera u cilju prevencije širenja koronavirusa nisu omogućile otvaranje dječjeg vrtića „Snješko“ u uobičajenom (svečanom) izdanju, Općinski načelnik Općine Ravna Gora – Mišel Šćuka, povodom prvog dana vrtića, istaknuo je kako se ovim strateškim ulaganjem ostvaruju uvjeti za ostanak stanovnika na ruralnom području te da bi kapacitet novog dječjeg vrtića trebao zadovoljiti sve buduće potrebe za predškolskim obrazovanjem na području Općine Ravna Gora. Također, Načelnik je istaknuo kako je provedba ovakvog projekta još jedna od demografskih mjera koja se provodi na području Općine Ravna Gora, čime se opravdava status Općine – prijatelja djece. 

Cijena cjelodnevnog programa kojeg će plaćati roditelji iznosi 780,00 kn, dok poludnevni stoji 650,00 kn mjesečno. Učešće roditelja u ekonomskoj cijeni vrtića manje je od 30%, a sva preostala razlika sufinancirat će se sredstvima Proračuna Općine Ravna Gora.

Podsjetimo, u Ravnoj Gori je do ove pedagoške godine vrtić djelovao kao Podružnica predškolskog odgoja i obrazovanja pri Osnovnoj školi Dr. Branimira Markovića, a kapacitet Podružnice bio je 22 djece. Obzirom na nedostatan prostor i sve veće potrebe za dječjim vrtićem, Općina Ravna Gora kandidirala je projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića Ravna Gora na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za provedbu Podmjere 7.4, tipa operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Izgradnja vrtića, s opremanjem istog i uređenjem okoliša, koštala je nešto više od 15.000.000,00 kn. Dio projekta sufinanciran je sredstvima Europske unije, odnosno iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020.), dio sredstvima Primorsko – goranske županije, dok ostatak sredstava čine kreditna sredstva i sredstva Proračuna Općine Ravna Gora.

Skip to content