5. jubilarni festival starina “Iz bakine škrinjice”

5. jubilarni festival starina “Iz bakine škrinjice”

Danas se u Ravnoj Gori održava centralna svečanost 5. jubilarnog festivala starina “Iz bakine škrinjice” posvećena obilježavanju 250 godina od početka rada staklarne u Staroj Sušici i doseljenja Čeha u ravnogorski kraj. Centralna svečanost započela je otkrivanjem interpretacijske ploče kod mosta u Staroj Sušici. Tom prigodom organiziran je susret zajednica Čeha Hrvatske s domaćinima uz nastup ravnogorskog puhačkog orkestra “Sloga”. U 12,00 sati sudionici i gosti okupili su se u Domu kulture u Ravnoj Gori gdje je organiziran sajam starina, domaćih proizvoda i suvenira, izložba tradicijskih ručnih radova, tradicijskih jela i slastica, uprizorenja starih običaja… Predviđeno je i održavanje tradicijskih radionica, nakon čega slijedi kulturno-zabavni program uz nastup zajednica Čeha i domaćih kulturno umjetničkih društava. Cjelodnevno je moguć i posjet otvorenim izložbama te etno imanju Juretić u Leskovoj Dragi.

Jubilarni 5. Festival starina započeo je 10. svibnja 2014. godine otvaranjem tematske izložbe starih fotografija Marijana Vančine “Pola stoljeća muzičkih sastava i glazbenih priredbi” u SPC-u “Goranka” u Ravnoj Gori. Kroz stotinjak izloženih fotografija, novinskih članaka i plakata zabavnih priredbi, Ravnogorci su se prisjetili svoje bogate glazbene baštine i vokalno instrumentalnih sastava, posebice najpoznatijih “Rubina”, “Gorana” i “Drvosječa. Vidoslav Bolf, Branko Komadina i Juraj Ružić svojom su izvedbom hitova iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća unijeli dodatni duh u ovu hvale vrijednu izložbu za koju je g. Vančina, zajedno sa svojim suradnikom Vladimirom Klobučarom, materijale prikupljao godinu dana. Izložba je bila posvećena članovima legendarnih “Rubina” Božidaru Mazoru i Nevenku Acingeru te Nikoli Komadini iz grupe “VIS Gorani” za doprinos koji su dali ravnogorskoj glazbenoj baštini.

U sklopu manifestacije “Iz bakine škrinjice”, Društvo “Naša djeca” Ravna Gora u srijedu je, 14. svibnja 2014., organiziralo kreativnu radionicu “Oslikavanje stakla”, a Udruga mladih “Mataferčk” poziva sve zainteresirane da se 23. svibnja 2014. godine pridruže radionici “Oslikavanje staklom” koja će se u 16,30 h održati u Ravnogorskoj knjižnici.

Dio ovogodišnjeg Festivala starina bila je i izložba  starih servisa i staklenina koja je u suradnji s Udrugom umirovljenika općine Ravna Gora bila postavljena u petak, 16. svibnja 2014. godine u prostorijama Ravnogorske knjižnice. Vrijedni ravnogorski umirovljenici prikupili su i izložili keramičke i staklene šalice, čaše, vaze i tanjure koje možete razgledati još danas do 17,00 sati.

Jubilarni baštinski festival “Iz bakine škrinjice” završit će 14. lipnja promocijom “Ravnogorskog rječnika”, autora Zvonimira Erjaveca

Skip to content