19. Susret Dječjih foruma Hrvatske u Zagrebu

19. Susret Dječjih foruma Hrvatske u Zagrebu

Savez društava Naša djeca Hrvatske je, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Udrugom gradova, organizirao 19. Susret Dječjih foruma Hrvatske u Zagrebu. Susret se održavao od 2.  do 4. srpnja 2017. godine.
Od ukupno 50 Dječjih foruma u Hrvatskoj,  na susretu su sudjelovali predstavnici 12 Dječjih foruma i to iz Banove Jaruge, Bjelovara, Čakovca, Kutine, Lovrana, Nove Gradiške, Opatije, Preloga, Ravne Gore, Slatine, Varaždina i Zaboka.
Članovi Dječjeg foruma Društva Naša djeca Ravna Gora: Anika Kauzlarić 6. razred te Anamarija Podobnik i Borna Hajder 7. razred  sudjelovali su na susretu Dječjih foruma u Zagrebu. Njih su vodile i pripremile za izlaganje u Hrvatskom saboru Nataša Možgon Kauzlarić – voditeljica Dječjeg foruma te Romana Mance – profesorica hrvatskog jezika.
Forumaši su Susret započeli u nedjelju radionicama koje su se kroz tri dana održale u OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu. Druženje se nastavilo u ponedjeljak interaktivnom igrom „U potrazi za blagom-tko sve zna dječja prava“ kroz koju su djeca posjetila institucije nadležne za ostvarivanje svojih prava. Tako su posjetili Vladu Republike Hrvatske, Kuću  Europe gdje su se  upoznali  s radom Europske unije, a u Ministarstvu znanosti i obrazovanja su sudjelovali u razgovoru sa savjetnicama za udruge. Posjetili su i Savez društava Naša djeca Hrvatske, gdje im je tajnica Saveza DND Hrvatske, Snježana Krpes, ukratko predstavila 67 godina rada Saveza i kako su nastali Dječji forumi 1991. godine. Šetnja je završila u Uredu pravobraniteljice gdje ih je ugostila dječja pravobraniteljica, gospođa Ivana Milas Klarić, a djeca su joj predstavila svoj rad u Dječjim forumima.
U utorak, 4. srpnja, u Hrvatskom saboru je održana 12. tematska sjednica Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima. Djeca su pred saborskim zastupnicima izlagala predavanja o različitim temama: „Jesu li odrasli uvijek djeci dobar primjer“, „Hrabra djeca za sretnu Hrvatsku“, „Prvi prijatelj“, „Dijete i sigurnost“, „Slobodne aktivnosti djece danas“, „Škola kakvu želimo“, „Sudjelovanje u izradi Strategije o dječjoj participaciji u EU“, „Ne dvoji nego smeće odvoji“, „Skrivanje različitosti“, „Djecu u Slatini su zaboravili?“, „Zdravlje“, „Pravo na zdravu prehranu“. Sjednicu je vodila i moderirala predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport gospođa Nada Turina Đurić, koja je ukazala na važnost Susreta djece sa zastupnicima. Zaključci s ove sjednice na prijedlog i uz obećanje predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport – gospođe Nade Turina Đurić doći će do svih saborskih zastupnika.
Anika, Anamarija i Borna vrlo uspješno su u Hrvatskom saboru predstavili temu „Skrivanje različitosti“ govoreći o školskim uniformama. Ovaj Susret bio je prepun pozitivnih dojmova, druženja  i novih saznanja.

 

Skip to content