11. Susret Dječjih foruma Saveza društava „Naša djeca“ sa saborskim zastupnicima

11. Susret Dječjih foruma Saveza društava „Naša djeca“ sa saborskim zastupnicima

Anika Kauzlarić i Monika Komadina, učenice Osnovne škole Dr. Branimira Markovića Ravna Gora i predstavnice Dječjeg foruma Ravna Gora, sudjelovale su na 11. Susretu djece iz Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima. S njima su bile i voditeljica Dječjeg foruma Ravna Gora i ravnateljica Osnovne škole – Nataša Možgon Kauzlarić te tajnica Društva „Naša djeca“ Ravna Gora i pedagoginja – Monika Bajt Stepić. Susret je održan u srijedu,  18. svibnja 2016. godine, u Hrvatskom saboru. Organizator susreta bio je Odbor za obitelj, mlade i sport, a ove se godine susret održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera. Na susretu je sudjelovalo četrnaest Dječjih foruma iz cijele Hrvatske.

U uvodnom obraćanju, prisutnima se obratio predsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport – Ivan Vrdoljak te predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner. Predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske dr.sc. Aida Salihagić Kadić predstavila je rad Saveza i Dječjih foruma, od kojih je prvi osnovan 1992. godine.

Nakon toga, slijedilo je izlaganje učenika, predstavnika Dječjih foruma iz Banove Jaruge, Čakovca, Dubrovnika, Kutine, Lovrana, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Preloga, Slatine, Virja, Zaboka te naše Ravne Gore. Djeca su iznijela razmišljanja o temama koje su im važne i za koje je uočena potreba za rješavanjem, poput iseljavanja mladih obitelji iz Hrvatske i problema nezaposlenosti, rješavanja problema zbrinjavanja i razvrstavanja otpada, loše prometne povezanosti pojedinih gradova s ostatkom Hrvatske, potrebe izgradnje dječjih igrališta, prednostima čitanja i sl.  Naše učenice i predstavnice Dječjeg foruma predstavile su se s temom vezanom o potrebi rješavanja problema vršnjačkog nasilja među učenicima, roditeljima i učiteljima, a na temelju istraživanja provedenog na razini OŠ Dr. Branimira Markovića Ravna Gora. Ukazale su na prisutnost nasilja te potrebu reagiranja od strane škole, roditelja, ali i šire. Učenice su također posjetile i Načelnika Općine Ravna Gora – Anđelka Florijana i razgovarale s njim o nasilju u lokalnoj zajednici.

Na kraju izlaganja svoje osvrte na dječja izlaganja dali su zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, zastupnice i zastupnici Margareta Mađerić,  Gordana Rusak, Giovanni Sponza i Blaženko Boban te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Naglasili su da je njihova dužnost osigurati djeci pravo na bezbrižnu igru, školovanje i obrazovanje te da svi imamo isti cilj, a to je bolja budućnost u Hrvatskoj. Saborski zastupnik Ivan Vrdoljak obećao je da će se sljedeće godine susret održati u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora kako bi svi zastupnici imali prigodu čuti razmišljanja djece.

Skip to content