TZ Ravna Gora

Provedba projekta „Aktivni umirovljenici u Gorskom kotaru – program poticanja aktivnog starenja na području Delnica i Gorskog kotara“

07.04.2022.

Udruga umirovljenika Grada Delnica obavještava sve zainteresirane umirovljenike s područja Općine Ravna Gora o provedbi projekta “Aktivni umirovljenici u Gorskom kotaru – program poticanja aktivnog starenja na području Delnica i Gorskog kotara“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, a u okviru kojeg se provode odgovarajuće radionice, predavanja, tečajevi i sl. Provedba nekih od njih planirana je i na području Općine Ravna Gora, prema sljedećem rasporedu:
 
travanj: Prava umirovljenika
20. i 21. travnja: Sve o zdravim navikama
svibanj: Informatički tečaj
8. srpnja: Izlet u Jezerčicu
 
 
Ukratko o projektu:
 
Projekt „Aktivni umirovljenici u Gorskom kotaru – program poticanja aktivnog starenja na području Delnica i Gorskog kotara“ započeo je u lipnju 2020. godine, a zahvaljujući koordinaciji i suradnji s udrugama umirovljenika na području Gorskog kotara, program se provodi, osim u Delnicama i u Brod Moravicama, Gradu Čabru, Fužinama, Lokvama, Ravnoj Gori, Skradu i Gradu Vrbovsko. U sklopu ovog programa, koji sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (85%) i državni proračun Republike Hrvatske (15%) ukupne vrijednosti 1.412.899,61 kn do sada je tijekom provedbe održano više od 300 sati radionica, predavanja i tečajeva poput: Prava umirovljenika, Informatički tečaj, Radionice o zdravim navikama, Goranski dijalekti, Psihosocijalna aktivacija i Inovativno korištenje vremena, a navedene programe provode većinom lokalni i regionalni stručnjaci.
 
2020. i 2021. godine, osim navedenih programa u sklopu projekta provedeno je stručno Istraživanje o zadovoljstvu kvalitete života umirovljenika na području Grada Delnica i Gorskog kotara, rekonstruirano je dvorište udruge umirovljenika u Delnicama, održani su prvi dani otvorenih vrata projekta i organizirano 13 izleta u sklopu kojih su sudjelovali umirovljenici iz cijele regije. 
 
U 2022. godini, Udruga umirovljenika Grada Delnica u sklopu projekta uspostavlja Umirovljenički volonterski centar Delnice u sklopu kojeg nastaje Baza volontera i Baza organizatora volontera u Delnicama, a ovaj Centar funkcionirat će na razini lokalnog volonterskog centra te pružati usluge obrazovanja, informiranja te koordinacije volonterstva u delničkoj lokalnoj zajednici s posebnom posvećenosti kreiranja programa namijenjenih pripadnicima treće životne dobi. 
 
U sklopu projekta dio programa provest će se u suradnji s Gradskom knjižnicom Janet Majnarich gdje će polaznici radionica predstaviti svoje radove nastale za vrijeme projekta poput fotografija, suvenira i crteža ali i predstaviti svoje umjetničke radove vezane uz poeziju, stihoklepstvo i prozu. Program u Gradskoj knjižnici u Delnicama održava se zadnjeg utorka u mjesecu počevši od ožujka ove godine. Korisnici odnosno članovi svih udruga umirovljenika s područja Gorskog kotara sudjelovat će i u 15 novih organiziranih izleta u koordinaciji i provedbi Udruge umirovljenika Grada Delnica.
 
 
PROGRAM ZA UDRUGU UMIROVLJENIKA BROD MORAVICE:
18. svibanja: Izlet u Zagorje: Trakošćan
Lipanj i srpanj: Informatički tečaj
 
PROGRAM ZA UDRUGU UMIROVLJENIKA GRADA ČABRA:
Ožujak, travanj i svibanj: Psiho-socijalna aktivacija
Svibanj: Informatički tečaj
6. srpnja: Izlet u Jezerčicu 
Rujan: Prava umirovljenika
 
PROGRAM ZA UDRUGU UMIROVLJENIKA FUŽINE:
Travanj i svibanj: Informatički tečaj
25. svibnja: Izlet u Lukovdol i Severin
Lipanj i srpanj: Prava umirovljenika
 
PROGRAM ZA UDRUGU UMIROVLJENIKA LOKVE:
Ožujak i travanj: Informatički tečaj
Travanj, svibanj i lipanj: Psiho-socijalna aktivacija
13. srpnja: Izlet u Crikvenicu i Novi Vinodolski
 
PROGRAM ZA UDRUGU UMIROVLJENIKA SKRAD:
13. i 14. travnja: Sve o zdravim navikama
Svibanj i lipanj: Informatički tečaj
1. lipnja: Izlet u Liku
8. lipnja: Izlet u Jezerčicu
 
PROGRAM ZA UDRUGU UMIROVLJENIKA GRADA VRBOVSKOG:
Travanj i svibanj: Informatički tečaj
27., 28. i 29. travnja: Sve o zdravim navikama
Svibanj: Dramska radionica
14. rujna: Izlet u Mrkopalj i Begovo Razdolje
TZ Ravna Gora

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.